PROBLEM: – Ungdom kan til tider være en utfordring i Randaberg sentrum, de oppholder seg enten på Frivillighetens hus og/eller Landsbyhuset, forteller Espen i avdeling bygg- og eiendom i Randaberg kommune

Det er en kjent sak hvordan det har blitt herjet i gangene på Frivillighetens hus, det som er mindre kjent er hvordan Landsbyhuset blir brukt i helgene og på kveldstid etter kommunalt ansatte og ansatte i biblioteket og på Små Øyeblikk har forlatt huset.

Espen på avdelingen for bygg og eiendom i kommunen melder om en utfordring som til tider eskalerer.

– Hvor mye det har vært tidligere tør jeg ikke å svare på, men etter at biblioteket startet med meråpent har problemet eskalert. Nå bruker noen av bygdas barn- og unge gangene til oppholdssted og forsøpling slik det blir merarbeid på renhold og de ansatte på bygget når de kommer til jobb på morgenen, forteller han videre.

Randaberg24 var en tur innom og sjekket søndag, og da bokstavelig og da var det til dels mye søppel og bokser av typen energidrikk.

Foto: Simen Ingemundsen

– Noen av ungdommene styrer på i gangene, det er et stort problem at folk kan henge på Landsbyhuset etter stengetid.

Nå holder bygg og eiendom på å få til en annen løsning med tanken på det meråpne biblioteket, slik at byggets skyvedør må åpnes på lik linje som meråpent bibliotek gjøres.

– På denne måte blir det vanskeligere for folk å komme seg inn på bygget, avslutter Espen, som melder at de fleste gjemmer seg under trappen nederst i bygget for å ikke bli oppdaget.

Biblioteksjef Sebastian Jazdzewski synes det er trist å se at noen oppfører seg på en slik måte.

– Jeg har blant annet foreslått å vurdere montering av kameraovervåking. Det beste ville være, hvis en bare sluttet å bruke gangen i Landsbyhuset som et oppholdssted. Det som kunne være en god måte å starte å løse problemet på er å stille spørsmål om hvorfor noen bruker gangen på denne måten, sier Jazdzewski og stiller avslutningsvis spørsmålene

– Savner de et sted å være? Trenger vi å opprette en ny møteplass åpen og tilgjengelig sent på dagen og på helgene?