RETTEN: En mann i 20-årene er i Sør-Rogaland tingrett dømt til fengsel for flere tilfeller av vold, hvor ett av dem skjedde på Randaberg i januar i år.

I punktet av rettssaken som gjelder forholdet her i kommunen skal han ha slått og skallet en kvinne i ansiktet.

Tiltalte var da på vorspiel på Grødem hvor fire personer var til stede.

– Alle hadde inntatt alkohol og trolig også andre rusmidler, heter det fra retten.

Videre heter det at årsaken til at det kom til vold den aktuelle kvelden var i følge tiltalte krangel om en mobiltelefon, hvor kvinnen som ble skadet, tidligere hadde lånt tiltaltes mobil etter å ha knust sin egen.

– Brukte makt

Da startet en krangel:

«Avtalen var kvinnen enten skulle levere telefonen tilbake eller betale ham kr. 2.000 for å beholde den. Tiltalte hadde gjentatte ganger bedt henne om enten å få oppgjør eller få telefonen tilbake, men hun kom stadig med unnskyldninger og utsatte det hele. Telefonen ble også tema på vorspielet, og det oppsto dårlig stemning mellom tiltalte og kvinnen. På et tidspunkt tok tiltalte den omtvistede telefonen fra henne og la den i sin egen baklomme. Hun svarte med å gå på tiltalte for å ta telefonen tilbake med makt. I denne forbindelse veivet/slo hun mot tiltalte og klorte ham med neglene, mens tiltalte forsøkte å holde henne på avstand.Kvinnen lykkes likevel med å komme helt opp i tiltalte og grep etter telefonen. Tiltalte skallet derfor kvinnen i fjeset for å få henne til å slutte. Hun begynte å blø kraftig neseblod, og fikk et kutt over neseryggen som måtte stripses. Hun fikk også bloduttredelse rundt begge øyne».

Tok fram kniv

I retten antok man denne forklaringen som relevant selv om en annen hevdet forklaringen var fyllerør. I retten ble det også hevdet at tiltalte ba om unnskyldning etter skallingen, noe retten ikke tror på.

Det var på en adresse på Grødem voldshendelsen skjedde i januar dette året. Foto: Arkivbilde, Per Thime

Det kom også fram at den tiltalte løp rundt og at han på et tidspunkt hadde fremme en kniv.

Kvinnen søkte tilflukt på badet, hvor hun ble værende til politi og ambulanse kom til stedet. Det var XXX (navn utelatt) som tilkalte nødetatene, noe retten er sikker på at han ikke ville gjort dersom tiltaltes forklaring om hva som skjedde etter skallingen var sann.

– Tiltalte har ikke erkjent straffeskyld for hendelsen fordi han mener at det dreide seg om selvforsvar. Retten er ikke enig i det. Selv om kvinnens atferd i forkant av voldsutøvelsen må anses som et rettsstridig angrep mot tiltalte, kan handlingen ikke lates straffri etter reglene i straffeloven § 18 om nødverge. Etter rettens vurdering hadde tiltalte andre handlingsalternativer og hans maktbruk gikk åpenbart utover det som var nødvendig og forsvarlig, heter det.

Vedkommende som møtte i retten var også siktet for tre andre forhold andre steder, men alle saker var rundt bruk av vold. Tiltalte er domfelt tre ganger tidligere og har fått en rekke påtaleunnlatelser og forelegg.

I dommen ble det satt fengsel i syv måneder, hvor det kommer fradrag av 72 dager i varetekt. I tillegg må han tåle inndragning av to smørekniver (!), én saks og èn foldekniv til staten.