LESERINNLEGG: Valget går mot slutten og siste frist for å forhåndsstemme er fredag 08. september. I Randaberg har vi to valgdager, søndag 10. og mandag 11. september. Hvis du er i tvil om hva du skal stemme eller om du i det hele tatt skal gidde å stemme, kommer jeg med en klar oppfordring til deg: ikke sitt på gjerdet!

Det er de unge voksne i 20-årene som er den aldersgruppen hvor færrest bruker stemmeretten sin ved valg. Kan det virkelig være slik at denne aldersgruppen ikke bryr seg om politikk, demokrati og valg? Nei, jeg tror de fleste bryr seg. I hvert fall litt. Og vi burde bry oss! Politikken omhandler og påvirker også oss!

De eldre aldersgruppene er de som er aller flinkest til å bruke stemmeretten sin. Det er nærmest blitt en klisjé å snakke om at du ikke skal la Gunnar på 75 bestemme over deg som er 25. Likevel er det det vi lar skje når vi ikke bruker stemmeretten vår!

Frank Aarebrot har et treffende sitat:

«Å ikke stemme er en halv stemme til de du ikke liker».

Med en gang du lar vær å stemme, gir du fra deg medbestemmelsen til noen andre. Og det er ikke gitt at du er enig med dem! Så kom deg opp av sofaen eller ned av gjerdet, men viktigst av alt: bruk stemmeretten din!

Noen gode tips å ta med inn i stemmelokalet:

1. Ingen er 100 prosent enige med alt ett parti mener. Finn det partiet som du føler representerer dine meninger best.

2. Variasjonen i de norske partiene er små. Dermed er vi alle litt enige med hverandre.

3. Hvis ingenting stemmer hos noen, så er det helt og holdent akseptert å stemme blankt.

4. Kryss unge folk inn! Se på fødselsår og kryss inn de som er på alder med deg.