MØTE: Torsdag i neste uke er det kommunestyremøte i Randaberg, men det er ikke mye nytt man skal ta opp og avgjøre - for alt har vært på bordet før som det pleier.

Men, noe diskusjon kan det sikkert bli - blant annet når det kommer opp sak om Randaberg helsesenter, det som ble svindyrt og som ifølge rapporten ble håndtert dårlig fra flere hold, blant annet fra kommunen.

Kontrollutvalget hadde oppe det som heter Forvaltningsrevisjonsrapporten «Randaberg helsesenter» i slutten av april.

Der kommer utvalget med en rekke punkter som man ber administrasjonen i kommunen om å ta stilling til.

I rapporten fra Rogaland Kontrollutvalgs sekreteriat legges det ikke mye imellom, for dette var et prosjekt Randaberg kommune ikke hadde kompetanse til, heter det.

Fra rapporten heter det blant annet: «Det vurderes at selve prosjektorganiseringen fungerte frem til kommunens prosjektleder avsluttet sitt ansattforhold i kommunen i 2014. Prosjektorganiseringen etter dette mener vi er preget av antakelser og noe tilfeldig oppfølging. Det er ikke uvanlig at de ulike rollene i et prosjekt kan være overgripende, men her oppfattes at både kommune og Prosjektil har tanker om at nettopp prosjektlederrollen ikke blir håndtert tilstrekkelig, og i det peker på hverandre. Ut fra dette mener vi at prosjektorganiseringen fra 2014 har vært uheldig og langt på vei preget det videre arbeidet i prosjektet. Kommunen hadde verken ressurser, kapasitet eller nødvendig kompetanse, og tok ikke kontroll over prosjektet, men baserte seg i stor grad på rapportering fra Prosjektil. Vi mener også at redusert møtehyppighet i siste del av prosjektet, og det faktum at kommunen forholdt seg til Prosjektil som prosjektleder, har satt dem mer på sidelinjen. Uavklarte roller og manglende forventningsavklaringer har derfor bidratt til tilfeldige/ustrukturerte oppfølging og mindre samhandling på tvers innad i prosjektet. Dette i kombinasjon med uforutsette utfordringer gjør at prosjektet ender opp med kostnader langt fra kalkyle og prognoser».

PS! Daværende helseminister Bent Høie åpnet Randaberg helsesenter, et senter som kostet 220 millioner kroner, men som ved byggestart hadde et budsjett på rundt 135 millioner kroner - men som senere ble oppjustert flere ganger.

25. september 2020 åpnet Randaberg helsesenter. Foto: Arkivbilde