FEIRING: I dag fyller Solveig Mathisen 100 år, og har i årenes løp fått seg tre sønner, seks barnebarn og 11 oldebarn. I 1988 ble hun enke, og har siden bodd alene med familien tett.

— Et av mine oldebarn ønsket at jeg skulle bli hundre. Han er vist veldig glad i meg, sier en fornøyd 100-åring.

Hun har mye å se tilbake på, og husker spesielt godt duren fra flyet til Roald Amundsen, da han hadde sin siste ferd. Den gang bodde hun på Kalvøy på Røst, og det var faren hennes som meldte om fly skulle komme over øya.

— Det var luksus å ha telefon den gang, men far jobbet hos telegrafen og på den måten fikk vi telefon.

Litt fakta om Roald Amundsen siste ferd; For den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» på vei tilbake fra Nordpolen til Svalbard. Det ble begynnelsen på en av de største og mest sensasjonelle redningsaksjonene i polarhistorien. Snart sendte alle statsmakter som ville hevde seg i nordområdene ut ekspedisjoner for å finne de overlevende på isen. En hel verden fulgte dramaet. Bare én mann manglet: den gamle polarhelten Roald Amundsen.

Kilde: Press forlag.

Roald Amundsen (1872-1928) Norsk Polarforsker med mange store bragder bak seg. Bl.a. med "FRAM" gjennom Nordvestpassasjen 1903-1906. Til Antarktis 1910-1912 der han nådde Sydpolen 14.Desember 1912 - foran nesen på den engelske kapt. R.F.Scott. I 1926 med Luftskipet "NORGE" over Nordpolen til Alaska. Foto: NTB / SCANPIX / ARKIV

Mathisen har fått brev fra kongen, venter enda på visitt av ordfører Jarle Bø, og gleder seg over å ha helsen i orden.

— Da jeg gikk på skolen brukte vi robåt til og fra, og min beste ungdomstid ble ødelagt av tyskerne som holdt en knugende hånd over befolkningen. Jeg var 16 år da tyskerne okkuperte landet, og hvor enn jeg bestemte meg for å gå måtte jeg vise pass, og utdanningsmulighetene ble satt på vent, forteller hun, som følte på en stor utrygghetsfølelse i fem år.

Den gang bodde hun på Røstlandet, og glemmer ikke da ordføreren på stedet meldte en god kjenning Johan Johnsen skutt.

— Det var på en fest, at den tyske lederen på stedet ankom festen. Han ba dem roe seg ned, og noe ropte «Leve fedrelandet». Da trakk tyskeren våpenet, og skjøt Johnsen foran øyene på kona. Det var vondt å høre hva som hadde skjedd dagen etterpå, sier Mathisen.

Grunnen til at Solveig Mathisen havnet i Randaberg var kjærligheten. Hun reiste som frivillig til Skomvær for å hjelpe en familie på fyret der. På stedet møtte hun sin mann, Bjarne Mathisen, og de giftet seg i 1951. Siden gikk turen til Tungenes fyr

— Vi var den siste familiene som drev fyret på Randaberg, og det fra 1965 til 1984, forteller hun, og nevner hun har bare hatt fine år på Randaberg. Da fyret ble lagt ned, bygget de hus på Øvre Grødem, hvor de har bodd siden.