KVINNEDAGEN: Kjære medborgere!

Gratulerer med kvinnedagen!

Jeg er nesten fristet til å si nytt år – nye muligheter. I 2021 skrev jeg et leserinnlegg med fokus på heltidsstillinger og lik lønn- i 2022 gikk jeg «all in» og delte noen av mine tanker rundt mange tema som: likestilling i hjemmet, metoo, helse og ikke minst om kvinner og barn og krigen i Ukraina. I 2023 var jeg mest opptatt av rapporten: «Den store forskjellen», som beskriver tydelig hvordan kvinner opplever at deres helseplager blir bagatellisert og at deres stemmer ikke blir lyttet til. Så da nå dagen nærmet seg satt jeg og tenkte- hva skal jeg ha som tema i år? De samme? Samtlige av de ovennevnte tema er på mange måter like aktuelle i år som tidligere år. Litt nedslående for å være helt ærlig – samtidig er der jo museskritt fremover – det har skjedd endringer på alle de ovennevnte områdene – det går bare så ufattelig treigt.

Det er forskjellig syn på behovet for en internasjonale kvinnedag. Kanskje hopper du bare galant over de tanker jeg deler om dagen med dere. Jeg holder likevel fast ved at som kvinnelig lokalpolitiker i et kommunestyre som består av 74 prosent mannlige representanter – så må det være verdt å lage et lite årlig innlegg hvor jeg deler noen av mine tanker om kvinnedagen med randabergbuen. I det minste med håp om å kunne være et forbilde til fremtidig rekruttering av kvinner inn i lokalpolitikken. For det er via politisk arbeid vi kan påvirke og endre samfunnet vårt til å bli tryggere og mer rettferdig.

Kvinnedagen gir meg en påminnelse om behovet for oss kvinners meninger og bidrag for å sikre en rettferdig og inkluderende fremtid for alle.

I 2024 er det særlig én utfordring som jeg mener vi som samfunn må stå sammen om å bekjempe: vold i nære relasjoner.

En av årets paroler i Stavanger er «Ikke en til! – Stopp drap på kvinner». Siden år 2000 er 186 kvinner drept av sin partner. I sju av ti partnerdrap er det varslet om partnervold før drapet. Dette er dermed drap som kunne vært avverget.

Året startet med grusomme familiedrap – Kripos forteller i et intervju med NRK om en markant økning i familiedrap de 2 siste årene. I 2023 ble 17 mennesker drept av sin tidligere partner.

Vold i nære relasjoner rammer kvinner i alle samfunnslag, uavhengig av alder, rase, religion eller økonomisk status- også kvinner i vår grønne landsby. I flere år har vi sett altfor mange tilfeller av kvinner som har lidd under fysisk, psykisk og seksuell vold fra partnere eller familiemedlemmer.

Tiden er overmoden for å styrke lovverket og ressursene som er tilgjengelige for ofre for vold i nære relasjoner. Det betyr å sørge for at politiet og rettssystemet tar disse sakene på alvor og gir støtte og beskyttelse til dem som trenger det mest. Vi må også investere mer i forebyggende tiltak og utdanning, slik at vi kan endre holdninger og atferd som bidrar til vold i hjemmet.

En av lovendringene som justisminister Mehl har lovet skal være på plass før påske er bruken av omvendt voldsalarm. Omvendt voldsalarm skal styrke beskyttelsen av personer som risikerer å bli utsatt for vold, trusler og annen uønsket kontakt. Det er voldsutøver som må ha på seg alarm- ikke den voldsutsatte. Det har en betydning hvem av partene i en voldssak som skal bære belastningen ved å gå med voldsalarm. Hvis politiet får melding om at en voldsutøver befinner seg inn forbi forbudssonen må de og ha nok ressurser til at de umiddelbart kan rykke ut. I statsbudsjettet for 2024 er det satt av 100 millioner kroner til å følge opp tiltakene i opptrappingsplanen mot vold og overgrep i nære relasjoner, som regjeringen la frem rett før jul.

Det er antatt at lovendringen vil føre til at cirka 200 personer flere enn i dag må gå med omvendt voldsalarm. Det er et signifikant tall som krever mer ressurser på flere nivå.

Men det er ikke bare opp til regjeringen eller lovgivere å løse dette problemet. Vi må alle ta ansvar og engasjere oss i kampen mot vold i nære relasjoner. Dette betyr å lytte til og støtte ofrene, tilby trygge havner og ressurser, og ikke minst å være oppmerksomme på tegnene på vold og gripe inn når vi ser dem.

På denne kvinnedagen oppfordrer jeg alle til å tenke over hva vi kan gjøre for å skape en verden hvor alle kvinner kan leve fritt fra frykt for vold. Det er ved å stå sammen vi skaper et samfunn hvor kvinners stemmer blir hørt og respektert og hvor alle skal kunne leve trygge liv.

Ingvild Lundbakk Denut

Gruppeleder Randaberg Arbeiderparti