VERDENSDAG: André sitter oppslukt med både telefon og et blad da vi ringer på døren. Bladet er forresten ikke hvilket blad som helst, men det kommer vi tilbake til.

Undertegnede måtte sjekke, men André var korrekt antrukket, for det er altså verdensdagen for Downs syndrom, en dag som også omtales som Rockesokk-dagen, en dag man bruker to ulike sokker på beina.

– Mine er gule, den ene - mens den andre er grå med litt hvitt på, sier han og viser fram beina som egentlig er godt planta under bordet på kjøkken.

Denne dagen ble første gang markert tilbake i 2006, og det er hvert år 21 mars.

– Jeg jobber jo på Ranso, og vi går også med ulike strømper der når denne dagen kommer hvert år. Jeg synes det er en fin måte å gå med strømper på.

André ser fram til 1. august, for da er det Dyreparken og Kaptein Sabeltann det skal dreie seg om. Foto: Per Thime

Det var det ene emnet vi kom til André for. Det andre starter med Kaptein Sabeltann, en skikkelse som har holdt på siden 1990 i Kristiansand. Opphavet er Terje Formoe.

– Jeg har sett forestillinger mange ganger i Dyreparken og pleier å gjøre det på min bursdag, forteller Andrè. Slik blir det også dette året og jeg gleder meg enormt mye, for Kaptein Sabeltann, «Den Sorte Dame» og alle de andre som er med er så gode.

Men, det er en historie til, en trist historie. André blir 27 år 1. august og det skal feires med søsteren Linda. Bare de to skal på kosetur til Kristiansand.

– Du ser at jeg ikke har hår på hodet, det er fordi jeg har kreft. Det var vondt å miste håret for kort tid siden, men der i stolen er det en caps jeg har fått, og kan bruke, forteller han mens han kikker ned i telefonen.

Han er i gang med cellegift og tar dagbehandling på sykehuset for lymfekreft.

Terje Formoe er den store helten til André. 1. august skal de møtes. Foto: Per Thime

Det er en del som lukker seg inne når det er snakk om kreft. I denne familien er man åpne, for dem er det naturlig.

– Ja, det er det, for her om dagen hørte vi at André hadde ligget i koma. Det blir fort rykter, så nei - André har ikke det, men han er syk, forteller hans mor, Mona.

Det er altså Kaptein Sabeltann det etter hvert skal dreie seg om.

Det André ikke vet om kapteinen er faktisk IKKE verdt å vite. Han kan nemlig det aller meste. Spør han om de ulike rollene, navn på skuespillere opp gjennom årene - og du får svar. De rette svarene.

OK! Da tok vi en test: – Hvem skal spille Kaptein Sabeltann dette året og hva het den forrige?

– Pål Christian Eggen er det som har rollen som Kaptein Sabeltann, men før det var det Kyrre Haugen Sydness, i 13 år som spilte selveste kapteinen.

Selvsagt var det korrekte svar.

– Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet er det vi skal se, på første seterad. Det blir så bra, og så vet jeg at Terje Formoe også sitter på samme rad, forteller han.

Ikke bare skal han sitte på samme rad.

– Etter forestillingen skal vi få møte Terje Formoe, men også alle skuespillerne. Jeg har møtt han en gang før, i 2013 eller 2014, men å møte alle sammen blir så bra. Jeg har mange spørsmål jeg har lyst til å stille, så jeg skal tenke meg om og kanskje skrive ned noen, sier han.

Det har seg nemlig slik at Landsbydrømmen og Gunvald Gundersen fikk høre at André er syk. Han kontaktet Dyreparken og fikk organisert et treff etter sommerens aller siste forestilling, på selveste bursdagen til den da 27 år gamle André.

– I dag fikk jeg bladet om det som skjer i Dyreparken og forestillingen med Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet. Nå ser jeg fremover og jeg ble så glad de jeg fikk vite at jeg skal få møte hele gjengen der, min søster og jeg.

Til slutt:

– Og, Per! Se plakaten jeg fikk av Kaptein Sabeltann, den er skrevet under og er en hilsen til meg, bare meg, avslutter en forventningsfull og spent 26 åring på rockesokk-dagen, han med en gul og en sort med litt hvitt på...

André fikk personlig hilsen fra sjefen selv, Kaptein Sabeltann, i Terje Formoes skikkelse. Foto: Per Thime