Redningsselskapet: 40 mennesker druknet i sommer - 1 på Randaberg

Totalt 40 mennesker mistet livet i drukningsulykker i sommer. 17 av ulykkene skjedde i august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

I juni druknet en mann ved Sandestranden på Randaberg, mens flere hundre personer var på stranden og i sjøen mens letemannskaper søkte etter personen.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

DRUKNING: – Sommeren startet rolig med få ulykker i juni, men i både juli og august har vi dessverre opplevd mange drukningsdødsfall. 17 drukningsdødsfall i august er det høyeste antallet vi har registrert, siden vi tok over ansvaret for den nasjonale drukningsstatistikken for seks år siden, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Mange fritidsbåtulykker

Selv om det rapporteres om mindre bruk av fritidsbåt på sjøen i sommer enn de to foregående årene, har antallet drukningsulykker fra fritidsbåt mer enn doblet seg. Mellom juni og august druknet 17 personer druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt, mot åtte i både 2020 og 2021.

16 av de 17 som druknet fra fritidsbåt i sommer var menn, av disse var det ett barn.

– Uansett om drukningsulykkene skjer fra båt, under bading eller etter fall fra land, er voksne menn er kraftig overrepresentert i drukningsstatistikken. Fra båt er mer enn 90 % menn, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet.

65 % av drukningsulykkene fra fritidsbåt i sommer har skjedd på sjøen, mens resten er fordelt mellom innsjø og elv. Tre av ulykkene skjedde fra henholdsvis kano, kajakk og raftingflåte.

Ni badeulykker

I sommer har åtte menn og én kvinne druknet i forbindelse med bading, noe som er én person mindre enn i fjor sommer. Alle de ni personene som omkom i badeulykker, var mellom 30 år og 80 år.

På Randaberg er det i sommer registrert en drukningsulykke. 24. juni ble en mann meldt savnet ved Sandestranden. Nødetatene satte i gang et omfattende apparat. Etter cirka en time ble mannen funnet, det ble gjort forsøk på livredning, men dessverre sto ikke livet til vedkommende å redde.

Hendelsen skjedde på en meget varm dag - hvor mange hundre var på stranden på Sande, også i sjøen mens det pågikk leteaksjon.

De siste fem årene er det meldt om to drukningsulykke på Randaberg. I 202 var det en person på et yrkesfartøy som lå til kai i Mekjarvik som omkom etter å ha falt overbord fra båten

Se rs.no/drukning for detaljert drukningsstatistikk for august og 2022.

Statistikken for juli 2022 er endret fra 15 til 17 drukningsulykker etter ny informasjon. En ulykke under bading og en ulykke etter fall fra land er lagt til.

  • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.
  • Ulykker i utlandet der norske statsborgere bosatt i Norge omkommer i drukningsulykker, er tatt inn i som en del av statistikken fra 2022.
  • Dødsulykker med fritidsbåt, der dødsårsaken ikke er drukning, er ikke en del av denne statistikken.
Publisert: