Kort oppsummert

  • Tre lokale studenter har skrevet oppgave om idrettstilbudet i Randaberg, med spesiell fokus på tilbud for utviklingshemmede.

  • Randaberg Fotball startet for ca. 1,5-2 år siden "superlaget", et fotballag for utviklingshemmede, ledet av Erik Fuglestad.

  • Tilbudet har mottatt økonomisk støtte på 30,000 kr fra Randaberg Kommune, og laget består for øyeblikket av 10-12 spillere.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

AV: Karen Viste Madland, Emilie Schødt Nielsen og Kaia Storevik Innvær

Idrett for alle er noe Norges idrettsforbund ønsker å fremme mer enn det det er i dag. Randaberg er en av kommunene i Norge med et idrettstilbud for utviklingshemmede og som ønsker å fremme idrett for alle.

Randaberg Fotball er en av de som har stelt i stand et lag for utviklingshemmede og gir et tilbud for hver en enkelt. For ett og halvt år til to år siden startet Randaberg Fotball opp det såkalte superlaget med Erik Fuglestad som trener. Dette er et lag som både består av unge og eldre, som liker å spille fotball og holde seg aktive.

Intervju med Erik Fuglestad:

Hvordan startet Randaberg sitt idrettstilbud for utviklingshemmede?

Gjennom Randaberg Fotball er det blitt opprettet et tilbud for utviklingshemmede.

–Jan Jaatun har vært pågangsmotet til å starte dette tilbudet opp. Han har hatt en bakgrunn i Viking, hvor han spilte i mange år. Han ønsket å få til noe lignende her i Randaberg, så det var egentlig slik det startet. Vi prøvde lenge for å få dette til. Hvor det viste seg at det var litt utfordrende og vanskelig i oppstarten, nemlig fordi det var få som meldte seg. Plutselig var det flere spillere som engasjerte seg, hvor vi nå er opp i 10-12 spillere.

Koster tilbudet noe og hvilke midler får dere fra Randaberg Kommune til å drive superlaget?

– Det er såpass ferskt og i utgangspunktet har de fram til nå ikke betalt noe. I et idrettslag er det en medlemsavgift. Om det gjelder disse er jeg usikker på, men det finnes sikkert en annen mulig løsning.

Randaberg sitt superlag har vert heldige. Det var mulighet å søke om penger som for støtte laget, og fikk derfor 30 000kr som skulle øremerkes inn mot denne gjengen.

Hvordan oppfatter du inkluderingen og samarbeidet i laget?

– Ja, her har det i utgangspunktet godt fint. Det var en utfordring for meg å bli kjent med denne gjengen, både på deres sportslige ambisjoner og personlighet. Jeg har sett i denne perioden at noen er kjempeivrige som har veldig store mål for fotballen. For andre er det sosiale viktigst, men at trener rollen blir en utfordring er ikke å legge skjul på.

Synes du der er kjekt å være trener for superlaget?

– Det er kjempekjekt. Det gir meg enormt mye. Nå har jeg vært her en god stund, og det er kjempegivende. Det er et påfyll av energi, fordi de er positive og smilende. Så det er bare kjekt å være rundt dem. Jeg kan anbefale dette på det varmeste!

Per nå består Randaberg superlag av 10-12 spillere, men skulle gjerne hatt flere deltakere. De fleste spillerne er lokale fra Randaberg, men det er noen som bor litt lenger unna.

Erik har selv søkt ut etter flere spillere, men kjenner ikke så mange i miljøet. Han har derfor utfordret Jan Jaatun, og flere spillere på Randaberg Superlag til å spre budskapet videre. På Superlaget i Randaberg har alle et tilbud om å delta. Det er ingen begrensinger, hvis du har lyst til å spille fotball, så er det en fin mulighet her.

Jan Jaatun i fint driv under en turnering nylig. Foto: Arkivbilde, Per Thime
Daniel og Martin er to av flere spillere på Randaberg superlag. Foto: Privat

Daniel og Martin er to av flere spillere på Randaberg superlag, og har delt sine meninger og tanker rundt dette tilbudet, blant annet om å få flere treningsdager i uken.

Synes dere det er kjekt å drive med fotball gjennom superlaget?

– Ja, det er ganske kjekt! Det er kjekt å ha noe å gjøre på fritiden uten om jobb.

Hva er det kjekkeste minne med laget?

-Det er få spille mot andre lag på turneringer og møte nye folk og se hva slags utfordringer andre lag kan gi oss, men også å se hva vi kan gjøre bedre.

Skulle dere ønske at dere hadde flere treninger i uken?

- Ja, vi skulle ønske at vi kunne trene flere dager i uken, det er litt kjedelig med kun 1 trening i uken. Det hadde vært greit og hatt opp til to eller tre treninger i uken.

En glede for idrett er det ikke tvil om at det er for utøverne på Randaberg Idrettslag. Daniel ogMartin mener også at flere idrettstilbud i Randaberg hadde vært bra, selv om lidenskapen deres er fotball.

Randabergs lag i KM i oktober i fjor. Foto: Arkivbilde, Per Thime