KIRKE: Det står stor respekt av hva Grødem Runners har fått til siden de startet i september 2020. Nå er løpeklubben oppe i 350 medlemmer, og det løpes som aldri før.

I anledning nytt år og «nyttårsforsetter», var Idar Kolnes Goa og Alexander Middleton invitert til å prate under årets første kveldsgudstjeneste i Grødem kirke. Det var stappfullt i kirken denne søndagskvelden, både av aktive løpemedlemmer og kirkegjengere.

– Hva kan kirken lære av idretten? Hva kreves det for å oppnå de målene en setter? Kanskje kirken har noen kort i ermet? Dette er noe vi forhåpentligvis får svar på i kveld, åpnet den nye presten i Grødem kirke, Eivind Kråvik.

Kråkvik introduserte karene i Grødem Runners ved å meddele at han var litt nervøs for kveldens samtale tidligere på dagen. Derfor hjalp det med en løpetur, og etter endt løping var han helt sikker; det var klokt å invitere Idar og Alexander.

Anne Marthe Todnem sang blant annet «Har du fyr». Foto: Simen Ingemundsen

Grus, ikke asfalt. Sko med karbonsåle, ikke uten. Jogge uten musikk, ikke med. Jogge i joggebukse, ikke i tights. Slik startet samtalen, som inspirerte en engasjert prest og et lyttende kirkerom.

– Må legge til at Idar jogger i joggebukse selv om det er 30 grader ute og sol, sier Alexander Middleton, og fikk mange til å le.

De pratet løst og fast om litt av hvert, og for Middleton gjelder «klok av skade», for alle nyttårsforsettene til Alexander opp igjennom har ført til skade. Derfor kom han med en oppfordring; ikke bli for ivrig, sett realistiske mål.

– Så det er bedre å sette seg mål om å løpe fem dager i uken, i stedet for syv, spurte prest Kråvik.

– Ja, men så skal jeg jo jogge maraton i Frankrike, det er vel mitt største mål for i år, fortalte Goa Kolnes.

Han kom også med en historie, om sitt tidligere, usunne liv; krevende jobb, røyking ut vinduet på bilen og baconpølse i hånden. Så møtte han opp på Grødem Runners, og det skulle endre hans liv.

– Da du møtte opp, hadde jeg ikke troen på at du skulle klare deg Idar, sier Middleton og får de oppmøtte nok en gang til å le.

– Ser den, jeg har sett bildene, så vet hva du tenkte den gang, sier Kolnes Goa, og fortsetter.

Kveldens forsangere. Foto: Simen Ingemundsen

– Jeg husker første trening, jeg ble så svimmel, men så fant jeg dem som løp i min fart, og det endret alt. Det som er fint med Grødem Runners er at en kan jogge sammen uansett hvilket nivå en ligger på.

Avslutningsvis kom Idar og Alexander med følgende råd; tren over tid, sett delmål, og ha troen på at det du gjør gir resultater.

Før Anne Marthe Todnem skulle synge, kom prest Kråvik med en oppfordring til menigheten; la oss i menigheten lese Bibelen sammen. Sett et kryss på hver en bok du har lest, og del med resten av menigheten.

– Jeg har lest hele Bibelen, og skal ta de kjedelige delene av boken, men her blir fellesskapet grunnleggende. La oss gjøre noe sammen, det er viktig med mål for det åndelige i oss, for Guds kjærlighet bærer oss gjennom alle sidene av livet, avsluttet Kråvik.

Det var med andre ord en ganske så inspirerende time i kirken, der det handlet om å ikke sette hårete mål, men å sette mål som gir deg bonus i livet om du klarer dem og litt til.