BAKING TIL JUL: Egg er en viktig ingrediens til julebakst og julemat, og etterspørselen er derfor ekstra høy før jul.

– Det er flere grunner til at det nå er litt mindre egg på lager enn tidligere. Først og fremst er det etterspørselen som har økt. Ifølge Norturas siste prognose fra november ligger det an til at engrossalget av egg vil øke med to prosent i 2023. Dette kan skyldes flere forhold. Egg velges oftere som et billigere alternativ til kjøtt. Samtidig som etterspørselen har økt i Norge, har internasjonale priser på egg vært høye. Dette har gjort at det importeres mindre egg til industriformål, slik at det brukes mer norske egg i næringsmiddelindustrien, forklarer Mathias Andersen Engevik ved Seksjon for statistikk og analyse hos Landbruksdirektoratet.

For å sikre alle nok egg til jul, er det iverksatt flere tiltak.

Nok egg til alle

Både Landbruksdirektoratet og Nortura har tatt grep for å skaffe mer egg.

Dette er de viktigste tiltakene:

  • Produsentene lar «pensjonerte» høner verpe lenger, slik at produksjonen øker.

  • Nortura har økt betalingen til eggprodusentene.

  • Landbruksdirektoratet har midlertidig fjernet toll for import av egg. Dette skal få matindustrien til å bruke importerte egg, slik at det blir mer norske egg i butikkhyllene til oss andre.

– Disse tiltakene vil i sum sikre nok egg før jul, så det er ingen grunn til å fylle kjøleskapet med mer egg enn man trenger, forsikrer Andersen Engevik.