RELIGION: I morgen og overmorgen er det klart for årets Id al-fitr, som for muslimene markerer slutten på fastemåneden Ramadan. Dette er er den minste av to muslimske feiringer, der den andre, Id al-adha faller på sommermåneden juni.

På Randaberg videregående skole er det rundt 50 som har søkt om fri disse to dagene. Deriblant tsjetsjenske Makka Bayzaeva, arabiske Mira Aboujamous og somaliske Mariann Hassan.

– Disse dagene har stor betydning for oss muslimer, sier de tre samstemt, som på hver deres måte skal feire høytiden.

Dette skiltet har stått ved inngangspartiet til skolen siden Ramadan startet. Dette er noe av det muslimene setter pris på med skolen sin, at de ønsker dem velkommen på en slik måte. Foto: Simen Ingemundsen

Bayzaeva starter morgendagen med å pynte bordene hjemme. Hun få nemlig besøk. Senere på dagen skal hun møte flere tsjetsjenske muslimer i et større lokale, hvor de skal be eid bønnen.

Aboujamous begynner allerede kvelden før å pynte hjemme til Id al-fitr. I likhet med Bayzaeva skal også hun til et større lokale for å feire høytiden. Etter feiringen skal de ut å spise noe mat, før hun får besøk av familievenner hjemme.

Hos Hassan går det mye i det samme som hos hennes skolevenninner, men hun legger til at barna i den somaliske kulturen går rundt fra dør-til-dør for å samle inn godteri.

– I hjemlandet vårt feirer vi eid over fem dager, her får vi kun et par dager fri. Vi føler at skolen respekterer oss, men det er ikke mer enn det må være. Skolesystemet har med andre en vei å gå når det kommer til å forbedre seg, avslutter de tre samstemt.

Skolen følger arbeidsmiljøloven som går ut på «Rett til fri ved religiøse høytidsdager», og har gitt de som har søkt om fri, dagene fri, dette for å imøte komme deres behov.

Loven sier at de som ikke er medlemmer av Den norske kirke har rett til to dager fri i året i forbindelse med religiøse høytider innenfor egen religion.