VAREN: Torsdag kommer det opp en sak i et utvalgsmøte, et møte som blant annet skal snakke om 5G-nettet og en mulig plassering i Varen for en mast med en høyde på 24 meter.

Kort fortalt: I forbindelse med etablering av 5G-nettet i Randaberg kommune, har Telenor behov for å oppgradere antennesystemet som i dag er montert på vanntanken ved Bergsagelvarden (Vanntårnet). Eksisterende antenner på vanntanken planlegges demontert, og en ny telemast med høyde 24 meter ønskes oppført for montering av nye antenner.

I sakens anledning har Randaberg24 fått tilsendt en rekke montasjer av den påtenkte masten på hvordan den KAN bli.

Fra avsender heter det blant annet:

– Mange bilder fra ulike steder i Randaberg med manipulert telemast som kan bli vårt nye landemerke synlig på svært lang avstand. Med nær riktig størrelsesforhold på 24 meters høyde.

Vedkommende som har tatt og sendt bildene har gjort dette i en lenger periode - og bildene er tatt fra forskjellige steder i kommunen, hvor størrelsesorden altså skal være riktig, på 24 meter inne i fotomontasjene.

Se 19 fotomontasjer - bla mot høyre

Det er i sakens anledning kommet en rekke merknader, som blant annet disse:

* Mobilmasten, med høyde og plassering som omsøkt, vil påvirke opplevelsen av området i negativ grad (både tiltakets fjernvirkning og nærvirkning). Behovet for omsøkt høyde (24 meter), må redegjøres for. • Mobilmasten, med høyde og plassering som omsøkt, kan påvirke bruken av friområdet (inkl. turvei gjennom friområdet) i negativ grad. • Omsøkt tiltak vil kaste skygge på nærliggende boligeiendommer.

Innstillingen til kommunedirektøren er å går for dette - og det heter blant annet:

«Kommunedirektørens vurdering i denne konkrete saken er at de samfunnsmessige hensynene og fordelene ved omsøkt tiltak, må veie tyngst. Verken hensynene bak bestemmelsene det dispenseres fra, hensynene i plan- og bygningslovens formålsbestemmelse eller nasjonale eller regionale interesser, blir etter kommunedirektørens vurdering vesentlig tilsidesatt ved at omsøkte dispensasjoner innvilges. Kommunedirektørens samlede vurdering er at fordelene ved å innvilge omsøkte dispensasjoner er klart større enn ulempene. Kommunedirektørens vurdering er at vilkårene for å innvilge omsøkte dispensasjoner, jf. pbl § 19-2, er oppfylt».

Det er politikerne som skal avgjøre dette til slutt, det som kan bli kommunens nye «landemerke».

Mast sett fra Rygg som fotomontasje. Foto: Tipser