HJEMREISE: Det viser tall P4-nyhetene har innhentet fra UDI.

– Når vi ikke ser noen løsning på situasjonen, så kommer vi til å se flere og flere som vil vurdere å reise tilbake, sier representant for Den ukrainske forening i Norge, Nataliya Yeremeyeva til P4-nyhetene.

Hun legger til at mange er urolige og ønsker å samle familien igjen.

I 2022 søkte 182 ukrainere om støtte til hjemreisen, og så langt i år har 157 ytterligere søkt. Utlendingsdirektoratet (UDI) gir 15.000 kroner i støtte til dem som får godkjent søknad og returnerer til Ukraina.

Randaberg24 sjekket med Randaberg kommune, og kommunalsjef Kel Tighe om kjennskap til lokale henvendelser fra ukrainske flyktninger i Randaberg.

– Jeg kjenner ikke til at det har kommet henvendelse om økonomisk støtte for å reise tilbake til Ukraina hos oss. Det er jo en pågående krig og alle flyktninger fra Ukraina har foreløpig fått kollektiv beskyttelse. Det innebærer blant annet at oppholdstillatelse er tidsbegrenset og på ett år. Disse forlenges for ett år av gangen, sier Tighe.

Hva som skjer når krigen en gang er over, vet man ikke noe om, naturligvis.

– Det er jo grusomme bilder i media hver dag som viser ødeleggelse mange plasser. Vi må dessverre regne med at noen av de  vi har bosatt vil ha lite eller ingenting å reise tilbake til.

Her i Randaberg ser man at de fleste flyktninger er veldig opptatt av å lære norsk, kvalifisere seg til arbeid i Norge og at barna integreres godt i skole, barnehager og fritidsaktiviteter. Noen er allerede i jobb eller arbeidstrening.

Kommunalsjef Kel Tighe. Foto: Arkivbilde