LESERBREV: For det vi opplever fra skolehverdagen er at undervisning blir satt på «hold» pga. utfordrende situasjoner i skolehverdagen. Det er ikke nok ressurser til å gi den oppfølgingen som trengs. Dette påvirker undervisning og trivselen til alle elevene.

Når skal de ta igjen denne undervisningen?

Hvilket tilbud har Randaberg kommune til de elevene som veldig tydelig ikke klarer den vanlige skolehverdagen, der det har resultert i utvisninger for enkelte elever?

** Kommunedirektøren vurderer at skolene følger lovverket knyttet til bruken av utvisning/sanksjoner i tråd med hva lovverket gir anledning til og hva som er intensjonen med loven. I forhold til oppfølging av ulike elevers behov i klasser og individuelt, er kommunedirektørens vurdering at det gis et forsvarlig tilbud til elevene i Randabergskolen. (Kilde: Arkivsak 23/06463-1 Randaberg kommune)

Om kommunedirektøren med politikere virkelig mener at det gis et forsvarlig tilbud på Randabergskolen. Hvordan skal skolene få nok ressurser til å følge opp alle 9A sakene som kommer på bordet fremover?

Noe av det skolene i Randaberg fastslår er:

** Skolene har opplevd ressurssituasjonen som ekstra utfordrende de siste årene. Knappere rammer gir mindre fleksibilitet og mindre handlingsrom i møte med elever som utfordrer og trenger større tilpasninger. Skolene melder at det er en økning i barn som strever med å tilpasse seg skole og det å forholde seg til krav og forventninger generelt. Dette er ressurskrevende og rektorene mener at tilgjengelige ressurser, i form av voksne, ikke lenger strekker til for å møte større uforutsette utfordringer når de oppstår i skolehverdagen. Alle slike ressurser er i dag bundet opp i lovpålagte faste oppgaver og dette gir lite fleksibilitet. (Kilde: Arkivsak 23/06463-1 Randaberg kommune)

For det ER skolen sitt ansvar at ALLE elever skal ha en trygg skolehverdagen.

Det står i opplæringsloven 9A. Det har de ikke nå. Langt ifra!

Så da spør vi deg kommunedirektør og politikere i Randaberg: Hvordan skal skolene klare å følge opplæringsloven når de ikke har ressurser til det?

Kommunen skal spare å kutte i budsjetter men ender med å betale så veldig mye dyrere i andre enden, både økonomisk og på bekostning av lærere, elever og foreldre som blir utslitte av en alt for krevende hverdag.

** Sykefraværet i Randaberg kommune har vært svært høyt over lengre tid. Det er et uttalt mål å få redusert sykefraværet, står det i saksutredningen til politikerne

Tidlig innsats og en styrket skole må prioriteres i budsjetter. For målet her må jo være at alle skal med!

Nå haster det.

Hilsen sint og bekymret innbygger

PS! Randaberg24 kjenner identiteten til brevskriver.