TRONDHEIM: Landstinget er KS' øverste organ og arrangeres hvert fjerde år, etter lokalvalg. Landstinget velger KS' politiske ledelse, vedtar kontingent og vedtekter og kommunesektorens politiske prioriteringer.

– Landsting var det ene, men også det som heter toppmøte. Det var interessant å være en del av, sier Ingvild Lundbakk Denut, som var delegat fra Randaberg kommune. På plass i Trondheim denne uka har også ordfører og varaordfører Jarle Bø (Sp) og Renate Kolnes (H) vært.

KS er kommunesektorens interesseorganisasjon, utviklingspartner og landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon. Alle kommuner og fylkeskommuner er medlemmer. KS arbeider for en selvstendig og nyskapende kommunesektor.

Toppmøtene har fått tittelen «Som vi sår». Uka startet på mandagen med Toppmøte barn og unge. Her møtte jeg flotte ungdomsrepresentanter fra hele landet og jeg fikk virkelig gode innspill på hvordan ungdommene selv ønsker å medvirke til det politiske arbeidet i kommunene i landet vårt. Jeg var heldig og satt på bord med flere av representantene fra Rogaland- en av dem sa så klokt- ungdommer må skjønne at det ikke er noe skummelt med politikk- det er bare å si sin mening om det som skjer lokalt hos oss.

Se Ingvild bilder – bla til høyre

I løpet av tiden i Trondheim var det nye å få med seg.

– Barne- og familieminister Kjersti Toppe og Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun holdt gode innlegg- og jeg kan love at Kari var kjempepopulær blant ungdommen i pausen. Det var kjekt å se som rogalending at hun er så populær hos ungdommene. Viktige saker for ungdommen er: fritid, aktivitet, kollektivtrafikk, nasjonalt ungdomsråd, tidlig involvering, fleksibel utdanning og tiltak for å forhindre utenforskap og kriminalitet.

Tirsdag var det toppmøte, hennes aller første i KS. Det var definitivt topptungt med ikke mindre enn 6 statsråder og statsministeren som holdt innlegg om aktuelle tema.

Aktuelle tema i denne sammenheng var blant annet:

* Hvordan kan både stat og kommunesektor levere for å jobbe bedre med klima og natur?

* Tenker vi for tradisjonelt om helse- og omsorgstjenestene?

* Inkludering av barn, unge og flyktninger i utdanning, arbeid og samfunnsliv

* Sammen for et trygt og sikkert samfunn

– En del av jobben som delegat er å delta i komitéarbeid- jeg satt i komiteen for arbeid og inkludering. Her forberedte vi uttalelsene fra KS om de politiske prioriteringene for 2024–2027. Komiteen besto av delegater fra alle partier- og det ble god debatt om hva som er viktig å fokusere på. For meg var det svært gledelig at det ble tatt inn noe om barnevern og ikke minst om ungdommer som står utenfor arbeidslivet samt likeverdig deltakelse uavhengig funksjonsevne.

– Hvordan oppsummerer du da å være en del av dette som har vært denne uka?

– Noen ganger kan det være vanskelig å se sammenhengen i hva vi gjør politisk nasjonalt og lokalt. Denne uka har jeg som delegat fått en bedre oversikt over hvordan vi kommer frem til hva som skal til- hva må prioriteres fra kommunen, fylkeskommunen og nasjonale myndigheter for å sikre at kommunesektoren skal lykkes. Det er møysommelig arbeid som mange bidrar aktivt med slik at vi sammen kommer frem til de beste løsningene. Disse dagene har gitt meg verdifull læring i kommunal politikk- jeg ser frem til å fortsette arbeidet lokalt på Randaberg for å sikre at vår kommune holder videre stø kurs inn i denne perioden.