HISTORISK: I ettermiddag inviterte leder for Historielaget, Torfinn Goa til arkeologisk guidet tur på Harestad. Det var arkeologene Volker Demuth og Jon Husvegg fra Arkeologisk museum som viste et par titalls historieinteresserte rundt på markene, og det i siste liten. For om ikke så alt for lenge starter arbeidet med å laget landets største veikryss.

— Det er sinnsykt mye spennende her på Randaberg, men det meste er ødelagt, og de enkelte funnene som er blitt gjort er fra steder som dessverre ikke finnes lengre, forteller Jon Husvegg.

Ideen om det arkeologiske treffet fikk Torfinn Goa fra en av medlemmene i Historielaget, som synes det hadde vært interessant å sett på hva arkeologene hadde foretatt seg, før det hele ble gjort om til et arbeidsområdet.

Demuth og Husvegg var ikke vanskelige å be ut til Randaberg, hvor de har tilbragt to år. Det var noen entusiastiske og engasjerte arkeologer som tok de oppmøtte med på en reise 4000 år tilbake i tid og fram til nyere historisk tid.

En engasjert Volker Demuth forteller om stedet det ble gjort mest funn. Foto: Simen Ingemundsen

— Før vi begynte å gå grundig til verks, hadde vi en åkervandring, på denne måten fant vi steinøks, flintredskap og gammel keramikk, forteller Volker Demuth.

Det er enda en del av hva arkeologene fant som står i kø til analyse på laboratorium, men de regner med at det eldste huset som har eksistert på stedet er 2500 år gammelt.

I løpet av en kort time tok arkeologene de historieinteresserte med fra begynnelsen av sitt arbeid til slutten av sitt arbeid.

— Takket være moderne teknologi er det mye enklere for oss arkeologer å jobbe, sier Husvegg.

Demuth viser fram noen rester etter utgravingen. Foto: Simen Ingemundsen

Området på Harestad har de gått grundig igjennom meter for meter, og det er svært sjelden de får så god tid på å foreta seg arkeologiske utgravinger som med Harestad. Jo dypere de kom, jo mer fant Demuth og Husvegg.

— Rester etter forrådshus hvor de lagret korn og dyr, langhus hvor de bodde, småskur og rester etter døde dyr er noe av det vi har funnet, samt en grav og små groper med stein. I tillegg fant vi våtområder som tyder på at det enten har det vært sjø helt opp eller små dammer, forteller de begge.

De er begge klar på at om de ikke hadde fått gravd, ja da hadde viktig informasjon og kulturminner forsvunnet. Det har vært lite graving i Randaberg, og området på Harestad er et av de større som er blitt gjort i nyere tid.

— Bakken her på Harestad er det stedet det har vært enklest å datere de funnene som er blitt gjort, det takket være lag på lag med jord, som mer eller mindre har bevart det gamle. Her fant vi en del pollen, og takket være pollenfrø kan vi lese Randaberg sin landskapshistorie, avslutter de begge.

På enhver tue i Randaberg er det gravrøyser, og arkeologene ga klar beskjed om at deres jobb gjøres for at de synes det er interessant å avdekke gammel historie og for de har et samfunnsoppdrag med å bevare kulturminner for Rogaland Fylkeskommune og for historiens del.

Litt bilder fra det arkeologiske treffet