VALGKAMP: Det nærmer seg kommunevalg, og nå venter tre helger med valgkamp.

I anledning valget kommer Ingvild Lundbakk Denut (Ap) og Renate Kolnes (H) med en oppfordring; støtt og frem lokale randabergkvinners deltakelse i lokalpolitikken.

Per idag er 70 prosent av kommunestyret menn og rett under 30 prosent kvinner.

— Jeg sier ikke at det er mennenes skyld, åpner Ingvild Lundbakk Denut, og legger til.

— Denne politiske perioden har vært tøff, spesielt på økonomifronten, men jeg våger å komme med en liten påstand: takket være oss så har vi klart å holde et høyere søkelys på mange sosialfaglige saker.

Både Ingvild og Renate poengterer at det ikke bare handler om likestilling, men om å styrke perspektiver, erfaringer og ideer i utviklingen av Randaberg som lokalsamfunn. De kaller det nøkkelfaktorer for å skape en mer bærekraftig og inkluderende bygd.

De mener begge at kvinnene bringer med seg unike perspektiver, og har en tilnærming til politikk som preges av samarbeid og inkludering. Kvinnene er ofte mer opptatt av tiltak innen områder som handler om sosiale forhold: helse, velferd og utdanning, og det på grunn av at det er saker som står dem nærmere.

— Når vi vet at nærmere 90 prosent av budsjettet vårt går til å dekke kommunens lovpålagte tjenester betyr det at vårt bidrag er av vesentlig betydning. Vår deltakelse er med på å skape en mer balansert og inkluderende politisk arena, sier Denut, før Kolnes skyter inn.

— Kvinner bringer perspektiver, erfaringer og engasjement til bordet når viktige beslutninger skal tas.

Ingvild har møtt Lubna Jaffery, Norges kultur- og likestillingsminister. Foto: Privat

Politikk handler om mange andre kvaliteter enn kjønn, det handler om alder, bakgrunn, utdannelse, erfaring, livsverdier, etnisitet, funksjonsevne og mange andre faktorer.

Ingvild og Renate slår et slag for randabergkvinner som stiller til valg i år.

— I kommunevalget, spesielt i en kommune som Randaberg er det få kryss eller slengere som kan avgjøre om en representant kommer inn for sitt parti. Den harde realiteten er at menn i større grad enn kvinner blir krysset inn i kommunestyret. Det er krevende, både fordi loven krever maks 60 - 40 fordeling mellom kvinner og menn i politiske organ, men også fordi et bredt spekter av alder, kjønn, arbeids- og livserfaring er viktig for å få et fullverdig beslutningsgrunnlag, sier Renate Kolnes.

— Jeg oppfordrer både damer og menn til å sette kryss eller gi en slenger til den eller de du mener som best kan kjempe for dine hjertesaker, legger Kolnes til før Denut skyter inn avslutningsvis.

— Jeg håper vi er rollemodeller for døtrene våre. Jeg håper vi kan bidra til at de unge jentene som kommer etter oss blir inspirert og oppmuntret til å tro på seg selv og mulighetene sine. Jeg håper vi er tydelige på at vi representerer viktige verdier for velgerne i Randaberg.

Denut og Kolnes mener det er verdier som styrker troen på fremtiden, troen på at en får mer til sammen enn hver for oss, troen på hva som best styrker demokratiet ved å sørge for at våre stemmer og perspektiver blir representert.

I år stiller 144 kandidater til valg på Randaberg. En kjapp gjennomgang av kandidatlistene viser at det er 36 prosent kvinner og 64 prosent menn. Det er kun to kvinnelige ordførerkandidater fra 10 kandidatlister.