PÅSKE: Det er mange som har vært på reisefot denne påsken; enten de har gått på ski i fjellet, vært på storbyferie, eller tilbragt påsken hjemme. Familien Vestvik derimot har feriert hos kaffevisjonær Endre Vestvik i Uganda.

Randaberg24 har pratet med Målfrid Vestvik Bjåstad som sammen med nær familie og søsken har hatt en uforglemmelig og minnerik påske.

— Det var veldig fint å få treffe min eldste bror i «sitt rette element», og få se hva han har bygget opp i Kampala i Uganda, sier Målfrid Vestvik Bjåstad som endelig fikk gleden av å treffe de to små nevøene sine: Evander Biganiro (4) og Egil Chiuza (2).

Artikkelen fortsetter under bildene

Mange gode frukter å få kjøpt Foto: Privat
Bananblomst, som bananklasene vokser ut fra Foto: Privat
De fikk oppleve Gorilla på nært hold. Foto: Privat
Vi fikk også være med en bonde å plukke kaffe fra kaffetrærne. F.v.: den lokale bonden, Håkon Bjåstad, Laila og Herbjørn Vestvik Foto: Privat
Barna syntes som regel det var veldig spennende og få besøk av hvite folk. Foto: Privat
Trehornet kameleon. Foto: Privat
Direktøren på Wild Endre Vestvik (i midten) i samtale med Målfrid, Bjørnar Vestvik og Kjartan Vestvik Foto: Privat

Palmehelgen tilbragte familie Vestvik og reisefølge med nevøene.

— Vi fikk være med og brenne vår egen Wild-coffee, og ta med oss hjem til Randaberg.

De synes alle i reisefølge det var interessant å få lære om den omstendelige prosessen med det er å lage skikkelig kvalitetskaffe, og få delta i siste ledd med brenning og pakking.

— Grunnen til at vi reiste var først og fremst for å treffe Endre og familien, og å få se livsverket hans. Så var det en flott mulighet til å få en flott opplevelse sammen med «storfamilien».

De var elleve i reisefølget; alle tre søsken av Endre, med partnere og voksne barn.

— I tillegg til å treffe Endre i Kampala, reiste vi en rundtur vestover og fikk se frodig, og fruktbart landskap, med mye jordbruk der de dyrket poteter og bananer i alle varianter, kaffe, te, vanilje, ananas, avokado, mango, Jack-fruit, guava, papaya, tomater, mais, sukkerrør m.m, forteller Bjåstad.

Artikkelen fortsetter under bildene

Godt utvalg av forskjellige type poteter. Mange utsalg langs veien. Foto: Privat
Søppelhåndteringen var ofte dårlig. Her finner geitene mat i søppelet ved fiskemarkedet. Foto: Privat
På vandring i frodig landskap med lokale guider: Kjartan Vestvik og Unn Iren Thorsen i front, sammen med en veldig dyktig guide. Foto: Privat
Dansing av lokal dans (Magne, Herborg og Målfrid V. Bjåstad) Foto: Privat
Magne og Målfrid V. Bjåstad klistrer etiketter på kaffepakkene. Foto: Privat
Kjartan Vestvik får prøve seg som kaffebrenner, med kyndig veiledning fra ansatte ved bl.a. Wild. Foto: Privat

De fikk smake på mye av det Bjåstad nevner, samt mye annet godt, som blant annet fersk fisk fra Viktoria-sjøen og Nilen. De fikk møte mange lokale innbyggere, som fortalte om livet sitt og viste oss rundt i sine nabolag.

— Vi var på Safari på Savannen og fikk se løver, antiloper, bøfler, elefanter, flodhester, vortesvin (Pumba), hyener og mange eksotiske fugler. Noen av oss fikk også med oss sjimpanse- og gorilla-sporing med guider som skar vei gjennom jungelen med masjeter, og tok oss rett inn til disse flotte dyrene.

De fikk se mektige fjellkjeder i vest mot grensen til Kongo, opplevde nydelige solopp- og nedganger over både savannen og jungelen.

— Vi fikk oppleve skikkelig styrtregn, men hadde forbausende fint vær til at det var regntid der nede. I følge lokalbefolkningen merker de godt klimaendringene, med færre og mer oppstykkede regndager i regntiden og varmere og lengre tørketider.

Artikkelen fortsetter under bildene

Klare for å innta nygrillet Talapia-fisk på et av fiskemarkedene ved Victoria-sjøen. Håndspriten ble flittig brukt. Foto: Privat
Vi går til side for å gi plass til kvinnene som er på vei gjennom landsbyen sin, med varer på hodet. Foto: Privat
Øgle på et av stedene de bodde. Foto: Privat
Veving av kurver (f.v: Unn Iren Thorsen, Målfrid V. Bjåstad og Johannes Ljøkjell) Foto: Privat
Lukting og testing av kaffebønner i brenningsprosess av Derick, en av mange av ansatte i Wild. Foto: Privat
Hele reisefølget på Ekvator-beltet, etter 6 timers kjøring på vei tilbake til Kampala etter storslåtte natur-og kulturopplevelser. Foto: Privat

Reisefølget fikk god hjelp fra Alakara Reiser til å planlegge turen, og er veldig fornøyd med opplegget. Vaksiner og malariatabletter måtte ordnes, og visum.

— Vi kjente nok alle at det er godt å kunne reise hjem til rent vann i springen, og å slippe å vurdere om maten vi serveres er trygg for oss å spise. Det er også krevende for oss nordmenn å forholde oss til tidsaspektet hos afrikanerne.

Visste du det at for afrikanerne er tid noe som kommer, og «just a minute» eller «very soon» kan godt bety 1/2 time.

— Sannsynligvis kunne vi vennet oss til det hvis vi hadde vært lengre, men det blir fort noen misforståelser og litt frustrasjon når forskjellige kulturer møtes. Det er også utfordrende å leve så tett på fattigdom, sier Bjåstad og avslutter.

— Vi nordmenn er så uendelig privilegerte og har et fantastisk sikkerhetsnett i den norske velferdsstaten. Som en av sjåførene våre sa: Uganda er Afrikas perle når det gjelder naturressurser, men styresettet gjør at godene ikke fordeles rettferdig, og at noen beriker seg på andres bekostning. Det som er hardt å ta inn over oss er at vi nordmenn også beriker oss på andres bekostning ved å kjøpe varer (bl.a. kaffe) til spottpris.

Et lite bidrag for større rettferdighet kan være å bestille abonnement på WildCoffe,- Endre Vestviks livsprosjekt.