— Vi nordmenn er så uendelig privilegerte

Hele søskenflokken samlet på Wild Coffee Bar on 7th street, Kampala: f.v: Kjartan Vestvik, Målfrid V. Bjåstad, Egil Chiuza, Endre Vestvik,  Evander Biganiro og Herbjørn Vestvik.
  • Simen Ingemundsen
Publisert:

PÅSKE: Det er mange som har vært på reisefot denne påsken; enten de har gått på ski i fjellet, vært på storbyferie, eller tilbragt påsken hjemme. Familien Vestvik derimot har feriert hos kaffevisjonær Endre Vestvik i Uganda.

Randaberg24 har pratet med Målfrid Vestvik Bjåstad som sammen med nær familie og søsken har hatt en uforglemmelig og minnerik påske.

— Det var veldig fint å få treffe min eldste bror i «sitt rette element», og få se hva han har bygget opp i Kampala i Uganda, sier Målfrid Vestvik Bjåstad som endelig fikk gleden av å treffe de to små nevøene sine: Evander Biganiro (4) og Egil Chiuza (2).

Artikkelen fortsetter under bildene

Mange gode frukter å få kjøpt
Bananblomst, som bananklasene vokser ut fra
De fikk oppleve Gorilla på nært hold.
Vi fikk også være med en bonde å plukke kaffe fra kaffetrærne. F.v.: den lokale bonden, Håkon Bjåstad, Laila og Herbjørn Vestvik
Barna syntes som regel det var veldig spennende og få besøk av hvite folk.
Trehornet kameleon.
Direktøren på Wild Endre Vestvik (i midten) i samtale med Målfrid, Bjørnar Vestvik og Kjartan Vestvik

Palmehelgen tilbragte familie Vestvik og reisefølge med nevøene.

— Vi fikk være med og brenne vår egen Wild-coffee, og ta med oss hjem til Randaberg.

De synes alle i reisefølge det var interessant å få lære om den omstendelige prosessen med det er å lage skikkelig kvalitetskaffe, og få delta i siste ledd med brenning og pakking.

— Grunnen til at vi reiste var først og fremst for å treffe Endre og familien, og å få se livsverket hans. Så var det en flott mulighet til å få en flott opplevelse sammen med «storfamilien».

De var elleve i reisefølget; alle tre søsken av Endre, med partnere og voksne barn.

— I tillegg til å treffe Endre i Kampala, reiste vi en rundtur vestover og fikk se frodig, og fruktbart landskap, med mye jordbruk der de dyrket poteter og bananer i alle varianter, kaffe, te, vanilje, ananas, avokado, mango, Jack-fruit, guava, papaya, tomater, mais, sukkerrør m.m, forteller Bjåstad.

Artikkelen fortsetter under bildene

Godt utvalg av forskjellige type poteter. Mange utsalg langs veien.
Søppelhåndteringen var ofte dårlig. Her finner geitene mat i søppelet ved fiskemarkedet.
På vandring i frodig landskap med lokale guider: Kjartan Vestvik og Unn Iren Thorsen i front, sammen med en veldig dyktig guide.
Dansing av lokal dans (Magne, Herborg og Målfrid V. Bjåstad)
Magne og Målfrid V. Bjåstad klistrer etiketter på kaffepakkene.
Kjartan Vestvik får prøve seg som kaffebrenner, med kyndig veiledning fra ansatte ved bl.a. Wild.

De fikk smake på mye av det Bjåstad nevner, samt mye annet godt, som blant annet fersk fisk fra Viktoria-sjøen og Nilen. De fikk møte mange lokale innbyggere, som fortalte om livet sitt og viste oss rundt i sine nabolag.

— Vi var på Safari på Savannen og fikk se løver, antiloper, bøfler, elefanter, flodhester, vortesvin (Pumba), hyener og mange eksotiske fugler. Noen av oss fikk også med oss sjimpanse- og gorilla-sporing med guider som skar vei gjennom jungelen med masjeter, og tok oss rett inn til disse flotte dyrene.

De fikk se mektige fjellkjeder i vest mot grensen til Kongo, opplevde nydelige solopp- og nedganger over både savannen og jungelen.

— Vi fikk oppleve skikkelig styrtregn, men hadde forbausende fint vær til at det var regntid der nede. I følge lokalbefolkningen merker de godt klimaendringene, med færre og mer oppstykkede regndager i regntiden og varmere og lengre tørketider.

Artikkelen fortsetter under bildene

Klare for å innta nygrillet Talapia-fisk på et av fiskemarkedene ved Victoria-sjøen. Håndspriten ble flittig brukt.
Vi går til side for å gi plass til kvinnene som er på vei gjennom landsbyen sin, med varer på hodet.
Øgle på et av stedene de bodde.
Veving av kurver (f.v: Unn Iren Thorsen, Målfrid V. Bjåstad og Johannes Ljøkjell)
Lukting og testing av kaffebønner i brenningsprosess av Derick, en av mange av ansatte i Wild.
Hele reisefølget på Ekvator-beltet, etter 6 timers kjøring på vei tilbake til Kampala etter storslåtte natur-og kulturopplevelser.

Reisefølget fikk god hjelp fra Alakara Reiser til å planlegge turen, og er veldig fornøyd med opplegget. Vaksiner og malariatabletter måtte ordnes, og visum.

— Vi kjente nok alle at det er godt å kunne reise hjem til rent vann i springen, og å slippe å vurdere om maten vi serveres er trygg for oss å spise. Det er også krevende for oss nordmenn å forholde oss til tidsaspektet hos afrikanerne.

Visste du det at for afrikanerne er tid noe som kommer, og «just a minute» eller «very soon» kan godt bety 1/2 time.

— Sannsynligvis kunne vi vennet oss til det hvis vi hadde vært lengre, men det blir fort noen misforståelser og litt frustrasjon når forskjellige kulturer møtes. Det er også utfordrende å leve så tett på fattigdom, sier Bjåstad og avslutter.

— Vi nordmenn er så uendelig privilegerte og har et fantastisk sikkerhetsnett i den norske velferdsstaten. Som en av sjåførene våre sa: Uganda er Afrikas perle når det gjelder naturressurser, men styresettet gjør at godene ikke fordeles rettferdig, og at noen beriker seg på andres bekostning. Det som er hardt å ta inn over oss er at vi nordmenn også beriker oss på andres bekostning ved å kjøpe varer (bl.a. kaffe) til spottpris.

Et lite bidrag for større rettferdighet kan være å bestille abonnement på WildCoffe,- Endre Vestviks livsprosjekt.

Publisert: