Gratulerer med 102 års-dagen, Ellen Marie!

Ellen er født 6. oktober 1919. Rask hoderegning viser at hun i dag er 102 år gammel. Ingen er eldre på Randaberg.

GRATULERER MED DAGEN: Ellen Svendsen er Randabergs eldste innbygger. I dag fyller hun 102 år. Gratulerer!|Snart 78 år gamle Svein Reidar Svendsen ser frem til dagens bursdagsfeiring. |BESØK: Sønnen Svein Reidar og Ellen Svendsen er klar for bursdagsfeiring i dag.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

BURSDAGSFEIRING: 

— Du vet, jeg vil jo ikke ha så mye blest om dette, men jo; det er i dag jeg fyller 102 år, sier Ellen Marie Svendsen til Randaberg24.,

I går kveld fikk vi anledning til å ta en prat med «bursdagsbarnet» hjemme i leiligheten ved Vistestølen.

Ikke på sykehjemmet, for hun bor i egen leilighet et par blokker unna og gjør det meste selv hver dag, men med god hjelp fra hjemmehjelp - og fra sønnen når han ikke er på hytta på Li.

— Det har vært et langt og innholdsrikt liv, men det er jo også slik at jeg aldri hadde trodd jeg skulle få oppleve å bli 102 år. Vi snakkes om ett år, sa legen til meg for ett år siden, men jeg var nå ikke så sikker på det, smiler hun der hun sitter i stolen og beretter om livet sitt.

Ellen er født og oppvokst i Stavanger, i Lysfjordsgata. Der bodde familien til det siden ble flytting til Revheim. Men så møtte hun en kar fra Randaberg.

— Leif og jeg bodde først i leilighet på Grødem før vi etter hvert bygget oss hus. Vi bosatte oss på Randaberg i 1948 og jeg har bodd her siden da. Mye er forandret her i kommunen siden det, for stort annet enn en fiskebutikk og et lite handelslag var det ikke, sier hun.

På den tiden var likevel det nok for de fleste på Randaberg. Hun jobbet ikke i kommunen, for det ble å ta seg til byen. Det var der jobbene var - og hun jobbet mye, seks dager i uken, mandag til og med lørdag.

Dette er noe av det Ellen Marie (102) har fått med seg siden 1919:,1919 - Brennevinsforbud vedtatt i Norge, Versaillestraktaten undertegnet og Ellen ble født samme år som fotballklubben Djerv 1919 i Haugesund ble stiftet,1939 - 2 verdenskrig brøt ut, hun ble 20 år,1969 - Vi fant olje i Nordsjøen, månelanding og Ellen Marie ble 50 år,1989 - Berlinmuren faller, demonstrasjoner og blodbad på den himmelske freds plass og Ellen Marie blir 70 år,2009 - Svineinfluensaen rammer Norge, Obama blir president i USA og hun blir 90 år,2019 - Greta Thunberg streiker for klima, Notre Dame katedralen brant og Ellen Marie ble 100 år. Hun fikk brev fra KongHarald og besøk av daværende ordfører Kristine Enger,2021 - Pandemien nærmer seg slutten - Norge gjenåpner og Ellen Marie blir 102 år

— Jeg arbeidet som syerske, først hos det som het kåpefabrikken Strong i mange år og lærte det da jeg var 17 år. Senere ble det mer sying og jobb som instruktør hos Consul Konfeksjon. Da var jeg 37 år, men jobbet der til jeg ble 60 år. Jeg har alltid likt meg på jobb, forteller hun mens hun sier at damer fra Randaberg var populære å ha i arbeid, for det var veldig mange gode syersker fra Randaberg - og i tillegg hadde damene fra Randaberg et godt rykte i byen.

Når dagen i dag skal feires skjer det med smørbrød - i to etapper.

— Vi er ganske så mange, men jeg gleder meg til besøk av familien senere i dag. Jeg har jo ikke så stor leilighet, så vi tar det i to etapper - ett selskap i formiddag og ett i ettermiddag. Nydelige smørbrød er bestilt og klar for servering.

Det blir en god flokk som skal samles i leiligheten i tredje etasje. Sønnen, Svein Reidar bor med moren noen måneder i året når han ikke er på hytta på Li. Han er eneste gjenlevende av barna som var tre. Mannen, Leif, døde i 2004, 85 år gammel.

— Jeg hadde nok ikke trodd at jeg skulle feire dagen min i dag. Det siste året har det vært en del sykdom, sykehusbesøk og plass på sykehjem. Blant annet var jeg på et korttidsopphold på Kvitsøy, et sted jeg overhode ikke ville til. Da oppholdet var ferdig spurte jeg om å få være lenger, for det var jo en fantastisk plass - men jeg var for frisk og ble sendt hjem igjen til Randaberg, forteller hun.

Sønnen, Svein Reidar sitter ved siden av - og er naturligvis stolt av sin mor på i dag 102 år.

 Snart 78 år gamle Svein Reidar Svendsen ser frem til dagens bursdagsfeiring.

— Det er ei fantastisk dame, rett og slett. Hjemme var vi tre søsken og vi hadde en flott oppvekst på Nedre Grødem. Hos oss var alltid dørene åpne for venner og familie. Noe av det jeg husker fra oppveksten var at vi hadde dusj. Det var ikke nødvendigvis alle som hadde det. Spesielt om lørdagene var det populært, hvor vi fikk besøk av venner som ville ta seg en dusj hos oss, humrer han.

I dag skal mor feires med skikkelig selskap. Pandemien er over - leiligheten kan åpnes opp for hennes kjære og andre venner som kommer innom, og det er noen av dem.

 Sønnen Svein Reidar er klar for å feire mamma Ellen Svendsen (102) sin store dag.
  • 9 barnebarn
  • 21 olderbarn
  • 3 tippolderbarn (og én på vei)

— Jeg ønsker meg ikke materielle ting til bursdagen. Du vet jeg har det meste gjennom et mer enn langt liv. Mitt største ønske er barn, barnebarn, olderbarn og hele familien skal ha det godt. Har de det godt, skal jeg også ha det godt, sier hun til slutt.

Randaberg24 gratulerer Randabergs eldste med 102 års-dagen i dag. Må hun få en finfin dag!,

Publisert: