NÆRINGSLIV: John Almås har gjort mye opp igjennom livet sitt, jobbet i Laerdal i ungdommen, var bedriftsleder i Asko i tre år, er vært tømrer og jobber nå som arkitekt på heltid.

Etter mange år med hjemmekontor, flyttet Almås bedriften sin til bygda. Det var først sommeren 2021 han bestemte seg, så signerte han leiekontrakten høsten samme år, og 1. februar flyttet Almås inn i næringsbygget på slutten av sletta.

— Jeg startet i et kontor på Forus, den gang var det greit å ha arkitektkontor der, men i dag hadde jeg druknet i mengden. Derfor var jeg glad da et kontor stod ledig i bygda jeg var bosatt i flere år, forteller Almås.

Foto: Simen Ingemundsen

Han har designet rundt 250 hus, og bygget 12 av dem selv. Skaperglede er det som betyr mest for Almås, samt fornøyde interne og eksterne kunder. Noe av den Almås liker aller best med å ha kontor i Randaberg er den synligheten han får i lokalsamfunnet.

— Mye av aktiviteten lå brakk helt til jeg flyttet inn her, da hadde jeg jobbet som tømrer og eiendomsutvikler, men etter at jeg flyttet inn her har jeg opplevde noe helt nytt, da strømmet det plutselig på med oppdrag og jeg ble mer sett, forteller Almås videre.

FA-Gruppen har måttet begrense oppdragene sine, men har kunder som strekker seg fra Kristiansand i sør til Haugalandet i nord. For det meste går det i arbeidsoppgaver som regulering, nybygging, fortetting, utvikling av eiendommer og rehabilitering. Sistnevnte arbeidsoppgave er den det blir mest av for det lokale arkitektbyrået.

— Jeg har opplevd oljekrisen, finanskrisen og er nå inne i min tredje krise, og hver gang har det handlet om å være på rett plass til riktig tid, og det føler jeg med hvor jeg har havnet nå. Herfra ser jeg til barndomshjemmet mitt på Rennesøy, og det er en unik beliggenhet med tanken på at jeg får se natur og levende firebeinte like utenfor kontorvinduet mitt. Bedre utsikt skal en lete lenge etter, avslutter Almås.

Bedriften hans ble nettopp godkjent som opplæringsbedrift av Rogaland Fylkeskommune, noe som Almås har arbeidet med lenge. I kontoret sitter en praktikant som Almås ikke kan skryte nok av.

Nå ser han fremover, og skapergleden har aldri vært så stor som den er nå hos FA-Guppen, og Almås får bobler i magen bare med tanken på de sporene han har etterlatt seg opp igjennom, og hva han og praktikantene skal skape i framtiden. Det gjør han mer lykkelig enn noe annet.