HISTORIE: Det var mye å få med seg for alle dem som vandret i dag. Noen gikk i flokk, mens andre gikk alene. Gikk du strekningen fra Hålandsvatnet og mot Vistnes så fikk du samtidig med deg en del av historien til Randaberg.

En av dem som som kjenner en god del til historien er Marton Viste. Han hadde stilt seg opp bare et lite steinkast fra det som fra gammelt av heter Ladberget .

— Her nede var det fiske i mange, mange år. For bøndene på Viste og Raustein var ikke bare bønder, for mange av dem var også fiskere. Man høstet ikke bare fra jordene, men også fra sjøen, sier Marton Viste.

Marton Viste er oppvokst bare noen meter unna det som fra gammelt heter Ladberget ved Viste. Foto: Per Thime

For de som i dag var ute og vander kunne de av denne delen av turen få med seg god informasjon.

— Det er sikkert ikke alle som tenker slik, men her var det mye aktivitet for mange, mange år tilbake. På det meste kunne det rett utenfor på sjøen har være langt over 50 fiskebåter på en gang.

Han er oppvokst noen meter unna, sånn rett oppi lia omtrent. Gjennom årene har det vært mye aktivitet nede ved sjøen på Viste.

— Allerede for rundt 150 år siden drev bøndene fiske etter både fisk og skalldyr. Det gikk i både snøre, glip, line og teiner - alt etter hva de fisket etter.

Alt etter årstiden så var det forskjellig man gikk etter på havet.

— På sommeren var det brislingen og makrellen man fikk tak i, mens det om vinteren var sild det gikk i.

Etter hvert ble det også dannet et notlag, eller fiskelag om man vil.

— Det ble faktisk dannet to slike, for det ble både et A-lag og et B-lag ut av dette. Nede ved Laberget bygget man etter hvert også opp digre naust for tørkingog oppheng av nøtene, fiskeredskapet man blant annet brukte da.

På dagens vandring var dette bare noe av det man kunne få med seg. Turen startet nemlig ved Hålandsvatnet og stoppet ved Vistnestunet. Da hadde man også fått med seg en god dose med historie fra Endrestø, Leidangsnaustet, Kraftverket, og Raustein.

Randaberg historielag og kommunen sto som arrangører av opplegget som for en del gikk i oppholdsvær.

Marton Viste kan sin del av den lokale historien. I dag delte han en god del med andre som har samme interesse. Foto: Per Thime