BOKAKTUELL: Thomas Digervold har jobbet med drikke i nesten tjue år og er sidersommelier og ølsommelier. I disse dager er han aktuell med «Den store norske siderguiden» (Samlaget), der han trekker fram 60 av sine favoritt sidere.

Blant de 60 finner en Sandalen Gård sin sider, som bare får positiv omtale av Digervold.

— De har gjort en veldig god jobb, begynner Digervold og fortsetter.

— Siden Sandalen Gård ligger så nært salt sjø, så skulle en nesten trodd det smakte saltvann av sideren, men her snakker vi god balanse, friske deilige smaker av eple, sitrus, tropisk frukt og akkurat riktig sødme og bitterhet.

Sandalen Gård får bare positiv tilbakemelding fra siderekspert i ny bok. Foto: Arkivbilde

Digervold driver selskapet «Fest i kjeften», og har vært fagdommer i en rekke mat- og drikkekonkurranser. I tillegg skriver han for magasiner og arrangerer sidersmaking.

— Jeg setter pris på at Sandalen Gård er eksperimentell når det kommer til artige eplesorter, og ikke minst det at de bruker ekte varer og har en kreativitet og utforskertrang, legger Digervold til.

Thomas Digervold legger ikke skjul på at han brenner for å vise fram norsk sider på en folkelig måte. Han mener det er på tide å opplyse folk om at det finnes siderprodusenter utenfor Hardanger og Telemark.

Digervold mener at det finnes mange flere siderier til å være stolte over i Norge, og at hårene reiste seg da han smakte sider fra Ryfylke.

Omslaget på boken til Digervold. Foto: Samlaget

For slik han sier; «Ryfylke er up-and-coming når det kommer til kvalitets sider».

— Første gang jeg smakte sider, gikk det kaldt nedover ryggen. Jeg lurte øyeblikkelig på hvorfor det ikke prates mer om sider. Så i mange år har jeg smakt på ulik sider, og ja, Randaberg sin sider kommer langt opp på listen, tilføyer han, og avslutter.

— Faktisk var den første sideren jeg smakte med bjørnebær i fra Randaberg, jeg liker at deres sider er tørr, balansert og nytenkende, og at de har et stort utvalg av eplesorter en nesten ikke ser hos andre produsenter, og ser alltid fram til å smake nytt fra bygda deres. Randaberg kan være stolt over at de har så flinke siderprodusenter lokalt. De som bor på Randaberg må passe på å sikre seg sideren fra Sandalen gård før resten av Norge oppdager den, og tømmer lageret deres!

Visste du at det er 200 sidere til salgs på polet nå, pluss alle de som finnes til salgs på gårdene. Rubisideren til Sandalen Gård er med i boken til Digervold fordi han mener den er en av Norges beste 60, og blant topp 30 klassiske sidere.