POLITIKK: Nylig gjennomførte Landbruks- og matdepartementet, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag kvotedrøftinger. På bakgrunn av dette har Landbruks- og matdepartementet fastsatt forholdstallet for disponibel kvote for kumelk til 0,95 for kvoteåret 2023.

Dette kommer fram i en pressemelding fra regjeringen, hvor det står videre.

I møtet den 29. november 2022 redegjorde Tine for markedssituasjonen i inneværende kvoteår, i tillegg til prognosene for melkeproduksjon og behovet for melk i 2023.

For Kjetil Nilsen betyr dette mindre penger inn, faktisk så mye som 110.000 kroner. For nedjusteringen utgjør 20.000 liter melk for Nilsen.

— Vi er bare nødt til å innrette oss, men det blir verre for oss som betaler for full kvote. Vi er nødt til å betale for hele kvoten selv om det blir bestemt at det er mindre behov for kumelk, sier Nilsen som håper at det er midlertidig og legger til.

— Vi lever i en uforutsigbar tid, og kanskje vi melkebønder etterhvert får full produksjon igjen.

Det var i juni at Tine varslet om de langsiktige prognosene, som viste at det kunne bli behov for mindre kumelk i 2023. Effekten etter stengte grenser og hjemmekontor under koronapandemien er over, og økningen i storhusholdning er ikke stor nok til å kompensere for nedgangen i dagligvarehandelen. Tine har beregnet et behov for 1.375 mill. liter melk i 2023, og anbefalte i kvotedrøftingene en reduksjon i forholdstallet for kumelk på fire prosentpoeng sammenlignet med 2022, fra 0,99 til 0,95.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag støttet Tines anbefaling.