KIRKE: Har du hørt om «I samme båt»? Jubileumsstafetten som gikk av stabelen pinsen 2023 i forbindelse med 900-årsjubileet for bispedømmet, Domkirken og Stavanger by i 2025.

Nå tar snart lokale menigheter over «stafettpinnen» som er på nesten fem meter.

Først ut er Grødem menighet, som skal bruke den under sin gudstjeneste 14. april, før Randaberg menighet tar over «stafettpinnen» på den 4,8 meter lange båten. Hver menighet skal ha den i en uke, så robåten vil være i bygda fra førstkommende søndag til 21. april.

– Det er gledelig å være en del av en stor sammenheng, sier daglig leder for Randaberg menighet, Inger Anne Ellingsen.

Robåten vil bli oppbevart i kirkestuen, og det er knyttet mye spenning til hvordan båten skal brukes.

– En frivillig av oss, Anne Viste Tokheim skal tegne vår logo på seilet, og så kommer vi til å bruke den under KAOS kirken den 21. april, sier Ellingsen, som er spent på hvordan den vil bli seende ut i kirkestuen.

Kirkestuen like ved kirken blir oppbevaringssted for «stafettpinnen». Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Åpen kirkestue har også planer om å ta den i bruk.

– Helst skulle vi hatt den i en eller annen vik i Randaberg, men den fraktes på tilhenger og kommer ikke til å sjøsettes, avslutter Ellingsen, som synes det er stort å være en del av et stort fellesskap, noe som alle menigheter er med på.

Det er opp til hver enkelt kirke hvordan de vil ta båten i bruk. Robåten er utlånt fra Engøyholmen kystkultursenter og brukes som stafettpinne fordi båt har vært et viktig framkomstmiddel mange steder i Rogaland – også til gudstjenester, gravferd eller bryllup i kirken.

Det er knyttet mange symboler til nettopp båten i kirken. Mange kirker har en båt hengende under taket, og hovedrommet i kirken kalles for «kirkeskipet». Båten viser blant annet at vi hører sammen i et fellesskap og at vi er på en reise gjennom livet.