RUSSEFEIRING: Det er Sør-Vest politidistrikt som på Facebook, via Politiets nettpatrulje skriver dette.

– Det er ikke ulovlig for 16-åringer å rulle med russen, men det er ulovlig hvis de på bussen gir førsteklassingene på videregående alkohol. Vi ønsker å forebygge at det skjer uønskede hendelser, som blant annet ulovlig rusbruk, og seksuelle overgrep.

Politiets anbefaling er at foreldre må være mer aktive, og følge med gjennom russefeiringen. Dette er fordi politiet er bekymret for deler av det som utspiller seg gjennom feiringen.

Illustrasjonsbilde fra Mekjarvik. Foto: Arkivbilde, Per Thime

– Denne bekymringen øker dersom mindreårige deltar. Foreldre bør være nysgjerrige, og gjerne dobbelsjekke med foreldrene til venner hvis barnet deres har sagt han/hun skal overnatte hos andre.

Videre heter det: «I politiloven § 13 står det at "Politiet kan ta hånd om barn som påtreffes under omstendigheter som klart innebærer en alvorlig risiko for barnas helse".

– Derfor kan politiet ta hånd om mindreårige, dersom de mener at rullingen utgjør en fare for barnet. Politiet kan også be mindreårige om å forlate bussen, og dra hjem – spesielt hvis det er festing og alkohol i bussen. Dette gjelder selv om man er edru. Dersom politiet er bekymret for mindreårige, kan politiet også velge å kontakte foreldrene.