NEDLEGGELSE: Alle kvinnelige innsatte ved Stavanger fengsel, Finnestad, skal flyttes - for fengselets kvinneavdeling skal legges ned.

Kriminalomsorgens sider kan man se at høysikkerhetsplassene for kvinner i Stavanger fengsel, Bergen fengsel, Agder fengsel avd. Evje og Telemark fengsel avd. Kragerø avvikles og at Skien fengsel gjøres om til kvinnefengsel.

Endringene er allerede i gang og vil gjennomføres forløpende fram mot sommeren. Endringene gjøres for å avvikle kvinneplasser i mannsfengsler og for å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte med psykiske lidelser.

- Skien fengsel har god kompetanse på sårbare innsatte, har tidligere erfaring med kvinnesoning og vi kan som følge av dette avvikle samsoning mellom menn og kvinner de fleste steder i Norge. Det vil bedre situasjonen for kvinner i fengsel, selv om flere utfordringer vil bestå, sier Lise Sannerud, direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, og fortsetter:

- Vi er særlig bekymret for det høye omfanget av selvskading og selvmordsforsøk blant en del av de kvinnelige innsatte. Sammen med helsemyndighetene må vi derfor jobbe videre med å styrke helsetilbudet til kvinner som gjennomfører straff i fengsel, sier hun.