JUL: – Det er en fin tradisjon når vi nå skal gjøre dette for fjerde gang, sier Ingrid Andreassen Waage i Randaberg menighet til Randaberg24.

Anledningen er julaften – og den første av flere gudstjenester her i kommunen. For noen år siden satte Ingrid seg ned, fikk med seg Hjørdis Lund på en drøs om jul.

– Ja, vi satte oss ned og snakket om jul og kom inn på dette med en tidlig gudstjeneste. Jeg er vokst opp med morgengudstjeneste i Domkirken i Stavanger, hvor min far og bror begge sang. Vi kom fram til at dette hadde vært en fin start på julaften også her i Randaberg.

Da ble det også slik, for 24. desember 2020 var det første gang klart, midt i koronatiden.

– Jada, husker godt det – for folk måtte jo melde seg på for å være med. Vi kunne ikke ha mer enn 50 personer inne i kirken. Folk meldte seg på, kom og hadde en fin start på dagen, kan jeg huske.

Svein Nybø er en av dem som stiller opp frivillig tidlig en julemorgen. Foto: Arkivbilde, Per Thime

Nå er det heldigvis annerledes, for når Ingrid og Hjørdis inviterer så har de også en annen viktig aktør med på laget.

– Ja, vi gjør som sagt dette frivillig – og vi er så heldige at også Svein Nybø nok en gang er med på det frivillige «julelaget» vår. Det blir gudstjeneste, men ikke vanlig gudstjeneste, forteller hun.

Planen er også den at her kan alle som vil komme, her er det ikke kleskode å tenke på.

– Her trenger man heller ikke tenke på julematen som skal tilberedes, for i kirken julaften morgen kommer dem som gjerne vil ha litt senkede skuldre og som vil ha en fin time i kirken sammen med andre. Vi inviterer til gudstjeneste og senker roen sammen.

I fjor var det bra med folk som tok turen til kirken julaften morgen. Foto: Arkivbilde, Per Thime

I fjor møtte det opp rundt 100 personer, hvor alle dem og flere til er velkomne.

– Maren Nymark skal være med oss og synge solosang og Rune Øygard tar plass, ikke i kommunestyresalen, men bak pianoet. Juleevangeliet skal leses, men det blir ikke noen vanlig preken som det er på julegudstjeneste senere på dagen. Det vi også skal er å lese, men fra Ajax.

Hun forteller også at det i fjor var ansatte ved Vardheim som avsluttet nattevaktene sine med et besøk i kirken før de gikk hjem.

– Hvem dette er for? Det er absolutt for alle sammen som ønsker en rolig start på dagen. Vi har eldre, dem kanskje over 60, som skal stå ved grytene utover ettermiddag, og for alle dem og alle andre er dette en flott start på julaften. Her skal vi sammen senke skuldrene og bare nyte starten på julaften.

Morgengudstjenesten julaften starter klokken 08.00, i Randaberg kirke.