VISTESTØLEN:

Likestillings- og diskrimineringsombudet har engasjert seg i saken rundt flytting av beboere ved tre bofellesskap i kommunen.,

Tidligere er det sendt brev til kommunen, ved kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande.

Spørsmålene var flere.

https://randaberg24.no/2022/03/23/likestillings-og-diskrimineringsombudet-stiller-flere-sporsmal/

• Ombudet ønsker å vite bakgrunnen for at kommunestyret nå har fattet et nytt vedtak og ønsker en større samlokalisering.,• Ombudet ber om en redegjørelse for og dokumentasjon på hvilke vurderinger og konsekvensanalyser som er foretatt i saken.,• For noen vil flytting, endring av personell, tjenester og rutiner oppleves svært inngripende – hvordan er dette vurdert i forkant av nytt vedtak?,• Hvilke vurderinger er foretatt rundt alternativer til Vistestølen, som å opprettholde dagens bofellesskap, etablere flere små frivillige bofellesskap, tilby finansieringstilskudd til egne selveide leiligheter, eventuelt leie i kommunale leiligheter med brukerstyrt personlig assistanse.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland har gjennom et langt brev, svart tilbake til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

I et første brev som ble sendt kommunen ble det blant annet tatt opp det som gjelder en bekymring for at kommuner i større grad i dag bygger institusjonslignende bygg.

Kommunedirektøren svarer på dette punktet.

Kommunalsjef Elisabeth Sortland Sande. Foto: FOTO: Per Thime

— Når det gjelder LDOs bekymring for om kommunene i stadig større grad bygger institusjonslignende bygg som kollektiviserer tjenester og gir stordriftsfordeler, så er det for Randabergs del i så fall en bekymring med nyanser. Når vi nå planlegger nye bygg for unge personer med utviklingshemming, blir dette bygninger med seks til åtte leiligheter i hvert fellesskap. Siiste tomt som reguleres til dette formål, vil gi mulighet for to bygg med til sammenen 14-16 leiligheter i tillegg til personalbase og fellesareal. Vistestølen har tre bofelllesskap hver med sju leiligheter i en bygning. For flere av eksisterende bofelllesskap er det kommunale og private leiligheter i nær tilknytning som gir mulighet for fellesskap og lett tilgjengelige tjenester.

Videre skriver kommunalsjefen at det ble gjennomført en driftsanalyse av alle helse- og omsorgstjenestene i 2020. Ett av resultatene etter denne analysen var stordriftsfordeler ved bofelllesskap med åtte leiligheter vs. bofellesskap med fire leiligheter.

— Kommunen har ikke lagt økonomisk stordriftsfordel til grunn for samlokalisering av Dalen og Sentrum på Vistestølen, men derimot de helsefaglige fordelene ved større driftsenheter.

Det heter videre i svarbrevet at saken om bruk av eksisterende bygningsmasse startet med et enstemmig vedtak i 2019 - der kommunestyret ba om at planlagte investeringer i økonomiplanen gjennomgås med fokus på hvordan man eventuelt kan bruke eksisterende bygningsmasse, samlokalisere og utnytte potensialet som ligger i eksisterende bygninger bedre før nye investeringer gjennomføres.

— Det er verdt å merke seg at det allerede året før, i budsjettet for 2019 ble vedtatt investerings- og driftsbudsjett for samlokalisering av bofellesskapene i Dalen og Sentrum i andre etasje av DPS- bygget, nå Solbakken sykehjem. Bofellesskapene i Dalen og Sentrum er begge fra ca. 1990 med slitasje og vedlikeholdsbehov deretter.

Det er mye som besvares av Sortland Sande - og det går også fram at en del av dette går på driftsmessige og helsefaglig perspektiv.

— For kommunedirektøren har det driftsmessige og helsefaglige perspektivet vært minst like viktig i forslag til løsninger. For bofellesskapene i Dalen og Sentrum har det over lengre tid vært svært store utfordringer med å rekruttere og beholde vernepleiere og sykepleiere. Fagmiljøene blir for små. Det har også vært hyppige skifte av ledere, noe som i hvert fall delvis skyldes lav helsefaglig kompetanse hos de ansatte. Et større bofellesskap vil styrke muligheten til å rekruttere og beholde vernepleiere og sykepleiere.

Blant annet på denne bakgrunn mener kommunen at dette er det beste alternativet - og en god løsning.

— Beboerne i Dalen og Sentrum er godt voksne og flere har aldersrelaterte helseutfordringer. Det samme gjelder for noen av beboerne på Torset. Av hensyn til forsvarlig drift med tilstrekkelig helsefaglig kompetanse er Vistestølen godt egnet for personer med utviklingshemming og aldersrelaterte helseutfordringer.

Når det gjelder Likestillings- og diskrimineringsombudet sine spørsmål om brukermedvirking, så svarer kommunalsjefen dette:

— Berørte beboere ble ikke invitert til å komme med uttalelse i forkant av politisk behandling. Med bakgrunn i saken fra 2020 var det godt kjent at den enkelte beboer i Dalen og Sentrum ikke hadde ønske om å flytte. Det er heller ingen av beboerne som har uttrykt bekymring over kompetansenivå og hyppige lederskifte. Kommunens begrunnelse for saken var av overordnet karakter ved at flere brukere får tilbud om tilrettellagt bolig og at større enheter vil gjøre det mulig å styrke det helsefaglige miljøet. Kommunen fant det ikke mulig å innfri både individuell medvirkning i tidlig fase, planlegging av gode botilbud for unge hjemmeboende og organisering og drift som styrker helsefaglig kompetanse innenfor dette feltet. Det er spesielt idealet om små bofellllesskap som utfordrer kommunens plikt til å sørge for tilstrekkelig helsefaglig kvalitet.

Les hele svarbrevet her