HÅLANDSVATNET: Om ikke mange ukene settes det ut ny fisk i Hålandsvatnet, det er snakk om 4000 nye ørret. Samtidig arbeides det årlig med å få på plass flere gytebekker, men før det må avrenningen av næringsstoffer i bekkene minimaliseres.

– Vi hadde møte i går om situasjonen rundt Hålandsvatnet, forteller Ingebrigt Kvam.

På møte var representanter fra kommunene, statsforvalteren og forskere ved UiS til stede. Det ligger an til en lang prosess framover, og i overgangsperioden har forskningsstasjonen Nina på IMS sagt seg villig til å leverer nye settefisk årlig.

– Hovedtemaet på møte var kanalen som går fra Hålandsvatnet til sjøen. Planen er å lage den om til en god gytebekk for stedlige ørret, og etterhvert åpnet opp for anatome fiskearter som sjøørret og laks.

I fjor var Morten Ims og hans kollega ute ved Hålandsvatnet for å sette ut ny ørret. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Det ble tatt opp flere alternativer under møte, dette for å gjøre det mulig for flere gytebekker. Et annet alternativ var å lage en helt ny bekk, mens det rimeligste alternative var;

– Grave bort alt mudderet i nedre del av Kvernevikbekken, legge elvegrus, og heve vannstanden, og på den måten gjøre øvre del av bekken om til gytebekk for stedlige ørret. Faktisk er det slik at det gytes i nedre del av bekken, som ligger på grensen til Randaberg og Stavanger, sier Kvam og avslutter.

– Nå skal det utredes og det økonomiske skal på bordet, før det skal vi årlig sørge for å sette nye fisk i Hålandsvatnet.

Vannkvaliteten har gått fra svært dårlig til dårlig på få år, og er positiv til planene som ble lagt fram, og det at de enda har avtale med forskningsstasjonen Nina på IMS i tre år fram i tid.