SVIKT: En feil hos Visma har ført til at bekymringsmeldinger til barnevernet har forsvunnet. Nå varsler barneministeren nasjonal granskning av feilen.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) varsler en nasjonal granskning av systemsvikten hos barnevernet, som har gjort at flere bekymringsmeldinger har blitt borte.

– Jeg har allerede satt i gang et arbeid i direktoratet, og får en rapport veldig raskt. Jeg vil også si at dette skal selvfølgelig granskes, for det er så alvorlig, sier Toppe til NRK.

Hun bekrefter at dette skal bli en uavhengig granskning, men sier det er for tidlig å komme med flere detaljer.

I Randaberg kommune har man også sjekket opp - men etter et møte i ettermiddag er det klart, det er ikke feil i deres systemer.

– Det er heldigvis ingen feil i våre systemer. Alle bekymringsmeldinger er kommet inn, sier Tone M. Haugen, kommunalsjef, Kommunikasjon og demokrati.

Randaberg kommune har også oppdatert sin side med informasjon.

– Vi er glade for at systemet vårt har virket som det skal i denne perioden, sier barnevernsleder Lene L. Hesselberg. Innbyggerne kan derfor være trygge på at bekymringsmeldinger som har blitt sendt inn, og de som vil bli sendt inn i fremtiden, vil komme til oss som de skal. Dersom noen likevel er usikre på om meldinger er kommet frem, kan de selvsagt ta kontakt med barnevernstjenesten. Det er ikke nødvendig å sende bekymringsmeldinger en allerede har sendt på nytt.

Visma har avdekket feilen og ber derfor kommunene å oppgradere fagsystemet Visma Familia. Dette vil kommunen gjøre så snart som mulig, sier Hesselberg.

Kommunen ble gjort oppmerksom på denne feilen i dag tidlig, og har siden da jobbet med å få oversikt og eventuelt få avdekket avvik knyttet til dette systemet. IT-avdelingen har gjennomgått logger tilbake til 2020, og disse loggene viser at alle bekymringsmeldinger er kommet frem.