LESERBREV: Av Ingvild Lundbakk Denut, nyvalgt gruppeleder i Randaberg Arbeiderparti

Det kan virke som en uvanlig sammenligning å knytte Romerriket som eksisterte for over 2.000 år siden til tapet for Arbeiderpartiet i vårt moderne kommunevalg. Vi mistet 3 av 7 representanter i Kommunestyret og har dermed 4 representanter når vi nå går inn i en ny periode. Det føles vanskelig.

Da jeg i forrige uke sto i ruinene etter Colosseum- et av de mest kjente og imponerende byggverk i verden- og hørte på den flinke guiden- kunne jeg ikke fri meg for å gjøre noen refleksjoner rundt partiets nederlag i lokalvalget og noen interessante paralleller til Romerriket.

1. Overekspansjon: Romerriket vokste til å bli et enormt imperium- dette førte til store utfordringer og overbelastninger av ressurser. På samme måte kan Arbeiderpartiet ha strukket seg for langt med store målsettinger, manglende politisk handlekraft og skandaler som har overskygget vår lokale innsats. Velgerne i lokalvalget har kanskje følt at partiet har mistet fokus på våre umiddelbare behov.

2. Økonomiske utfordringer: Romerriket opplevde perioder med økonomisk nedgang. Vi har opplevd en enormt krevende periode med økonomisk nedgang nasjonalt og lokalt- og ikke minst for den enkeltes lommebok. Vi har kanskje ikke vært tydelige nok på hvordan vi mener vi best er styringsdyktige under nasjonale- og lokale kriser.

3. Sentralisering vs. Desentralisering: Romeriket sentraliserte all makt og ressurser i hovedstaden. Dette kan sammenlignes med kritikken av at politisk makt og beslutninger blir konsentrert i Oslo. Kommunene sliter med at store statlige oppgaver er delegert ned til oss uten de nødvendige økonomiske rammevilkår. Dermed må vi nedprioritere lokale behov. Det har en betydning når innbyggerne skal gi sin tillit til den de mener best kan ivareta deres behov i nedgangstider.

4. Motstand mot endring: Romerriket hadde en tendens til å motsette seg reformer og endringer som var nødvendige for å møte nye utfordringer. På samme måte kan Arbeiderpartiet ha blitt sett på som å være motvillige til å tilpasse seg de lokale endringer og behov.

Ingvild Lundbakk Denut (AP) reflekterte over kommunevalget mens hun ogsø nøt vakre Roma. Foto: Privat

Det mest åpenbare er forhåpentligvis at vi står i et stort generasjonsskifte i partiet vårt og at lokalkandidatene våre for ukjente for innbyggerne våre. Det er slik at politiske partier, som imperier, kan risikere å miste sin styrke når de ikke klarer å tilpasse seg og imøtekomme lokale behov og bekymringer. For meg betyr det at vi må være mye mer tydelige når vi skal balansere mellom nasjonale og lokale hensyn for å sikre bærekraftige løsninger i stadig skiftende politisk landskap.

Til dere som stemte på oss: tusen takk for den tilliten dere har valgt å vise oss selv i motbakke. Vi skal i denne perioden gjøre vårt aller beste for å vise dere tilliten verdig. I Roma sto jeg heldigvis ikke bare og funderte over valgresultatene- jeg fikk og kastet en mynt i Trevi fontenen- en mynt for at Randaberg skal bestå som en veldreven kommune, basert på prinsippene om at alle skal ha like muligheter til å leve gode liv i Randaberg.