PRESSEMELDING: Randaberg kommune la om kursen for 2023 for å bygge økonomisk bærekraft. Driftsnivået ble tatt ned med rundt tre prosent for økonomiplanperioden i hele organisasjonen. Nå holder vi stø kurs basert på en snuoperasjon.

Totalt har helse og velferd og oppvekst satt i verk tiltak for å effektivisere og omstille driften for 43 millioner. Denne omstillingen er krevende og tar tid. Helse og velferd jobber med omstilling ut fra demografi og økt behov for tjenester. Oppvekst planlegger for omstilling i skolesektoren fra skoleåret 2025-2026, der vi får kraftig reduksjon i elevtall på de laveste alderstrinnene.

For å holde stø kurs legger kommunedirektøren frem et forslag med nettodriftsresultat på 2,5% for 2024. ​ Sammen: Omstilling er krevende. For det første handler det om en kulturendring. Det er vi på god vei til å klare, gjennom myndiggjorte ledere som viser handlekraft og budsjettforståelse. For det andre handler det om endret behov og omfang av tjenester, som også henger sammen med forventninger og demografi blant innbyggere. For å møte fremtiden må vi tenke og jobbe på helt nye måter. Vi må derfor utforske nye måter å tenke velferd på, som helsepersonellkommisjonen uttrykker det. «Radikal innovasjon gjennom ny teknologi blir vesentlig. Vi blir flere eldre, men ikke flere i arbeidsfør alder. Utfordringen fremover blir å skaffe nok folk». (Sitat; Gunnar Bovin, leder av helsepersonellkommisjonen). Vi må derfor mobilisere den enkelte sine egne ressurser, og vi må jobbe tettere med næringsliv og frivillige. Skal vi få dette til må vi jobbe enda bedre sammen til det beste for innbyggerne i den grønne landsbyen.

Kommunedirektøren foreslår derfor å øke budsjettet for helse og velferd innenfor teknologi med to satsinger gjennom økt satsing på medisineringsstøtte og eksternt responssenter for mottak, vurdering og videreformidling av anrop fra trygghetsalarmer. I tillegg foreslår kommunedirektøren å ta i bruk andre etasje på Landsbyhjemmet fra 2025 for å øke antall sykehjemsplasser med syv plasser.

Samtidig foreslår kommunedirektøren å videreføre satsingen på aldersvennlig samfunn i den grønne landsbyen, gjennom tett samarbeid mellom kommune, frivillighet, lag og foreninger og næringsliv.

I urolige tider: Rekordmange mennesker er drevet på flukt i Europa, Midtøsten og andre steder i verden. Klimautfordringene merkes gjennom mer nedbør og uvær med fornavn som «Hans». Økte renter og økt prisstigning utfordrer den private husholdning. Det samme gjelder for kommuneøkonomien.

Siden september 2021 har Norges Bank satt opp renten 13 ganger. Under offentliggjøringen av Norges Banks rentebeslutning torsdag 2. november sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at styringsrenten blir holdt i bero på dette rentemøte, men at det trolig kommer et rentehopp i desember. Vi har dyrtid og økt inflasjon som merkes både på privathusholdningen og kommuneøkonomien.

Presentasjonen til kommunedirektøren ble fulgt av lokalpolitikere og medarbeidere i Randaberg kommune. Foto: Per Thime

Vi jobber målbevisst med å rigge organisasjonen for å bosette et omfang av flyktninger vi ikke har tatt imot noen gang. I 2022 bosatte vi 150 flyktninger. I 2023 skal vi bosette 160 flyktninger. Den siste måneden har det vært sterkt økende ankomster med godt over 1000 fordrevne fra Ukraina hver eneste uke. Vi forventer at Randaberg vil bli anmodet om å bosette minst 150 flyktninger i 2024.

Randaberg kommune har høy gjeld og derav høye renteutgifter. Fra 2021 til 2024 dobler vi renteutgiftene. Dette, sammen med en mer usikker fremtid med økt flyktningestrøm, dyrtid og økte demografiske behov gjør at vi er sårbare for økonomiske svingninger. For å møte fremtidens utfordringer jobber vi derfor målbevisst med en kommunaløkonomisk bærekraftsmodell der nedbetaling av gjeld er mål nr. 1, for å minske rentebelastningen.

Kommunedirektøren har stor tro på at det er mulig å fortsette omstillingen som kreves gjennom godt samarbeid mellom politikere og administrasjon, lag og organisasjoner, innbyggere og næringsliv. Vi har vist at vi har en organisasjon som er kreativ, fleksibel og klar for å være med på å finne gode løsninger på store oppgaver.

Pressemeldingen er signert kommunedirektør Anne Berit Berge Ims og kommunalsjef økonomi, Lars Vedøy.

Oppdateres med mer detaljer utover dagen - og reaksjoner fra lokalpolitikerne.

Kommunalsjef økonomi, Lars Vedøy, tok for seg tallene i forslaget. Foto: Per Thime