MØTE: Derfor var det i dag invitert til frokostmøte ved kulturscenen Varen hvor det var 75 påmeldte, for både turisme og reiseliv var det interesse å høre mer om.

Flere aktører var hentet inn, blant dem Per Morten Haarr, reiselivsdirektør, Visit Stavanger-regionen, som Randaberg er en av 13 medlemskommuner.

Per Morten Haarr er resiselivsdirektør i Visit Stavanger-regionen. Foto: Per Thime

Haarr snakket blant annet om viktigheten av at Randaberg er med på reiselivsatsing i regionen.

– Randaberg har så mye å tilby og Randaberg er perfekt plassert i forhold til å kunne trekke til seg turister.

Flere andre var også med, som ordfører Jarle Bø, kommunedirektør Anne Berit Berge Ims, Inger Lise Rettedal fra Klostergarden og Ronny Gundersen som representerte Kvitsøy.

Dagens mest energiske var imidlertid fra Randaberg. Svein Sørnes, daglig leder i Landsbyforeningen - har et stekt ønske og tro på Randaberg som en kommune også for reiseliv og turisme.

Svein Sørnes i Landsbyforeningen fortale om sitt møte med Inderøy kommune. Foto: Per Thime

Han stilte med en presentasjon om det han kaller for «Den grønne omvei». Hans utgangspunkt var en tur til Inderøy kommune, for der var reiseliv og turisme viktig.

– Jeg kom over en satsing på nett jeg leste mer om. Reiselivssatsingen «Den gyldne omvei» ble i 2020 kåret til beste reiselivskommune. Det er en bevisst satsing som trekker turister til sin kommune. De fikk altså en hederspris for sin satsing av daværende kommunalminister.

Dette sa Sørnes var så interessant at han gikk videre for å høre mer om dette. Det ble gjort i forbindelse med et møte på Sola for ett år siden.

– Mange har sagt; innen 10 år passerer 30.000 på Mekjarvikveien i forbindelse med Rogfast, i døgnet. Vi har lyst å lage «Den grønne omvei». Hva skal til for å få folk til å stoppe på Randaberg og ikke kjøre forbi? Da må det være muligheter som næringslivet ser muligheter. 64 prosent av arealet i vår kommune er jord. Hva kan vi gjøre ut av det?

Sørnes tok for seg ting som allerede er å finne på Randaberg. Vistehola, Tungenes fyr, Randabergfjellet, kulturscenen, golfbane, Randaberg Arena og så mye mer enn det var noe han presenterte.

– Ikke minst har vi et sentrum som skal være attraktivt å stoppe i når man først er her. Nøkkelen er hvordan vi kommuniserer og styrer dette sammen. Det er mange, mange muligheter. Noen har allerede nevnt at du må ha attraksjoner rundt. Vi har tradisjonelle ting rundt oss i kommunen som vi kan vise.

Skisse fra dagens presentasjon.

Lederen av Landsbyforeningen skal imidlertid ikke gjøre dette alene. Det er satt ned en gruppe, men de er ikke mange.

– Det er Helge Todnem og jeg som er med, men vi trenger flere medlemmer som kan være med - og som ser at de har lyst å være med å bidra. Derfor inviterer jeg interesserte til møte på mitt kontor allerede neste fredag. Ett av kravene for å være med er så absolutt det som gjelder å ha tro på lokalsamfunnet og en entusiasme for prosjektet.

Det er laget i stand en 10 års plan for «Den grønne omvei» - hvor man satser ganske høyt.

– Da tildeles Randaberg kommune statens hederspris for Norges beste kommune innen næring- og stedsutvikling. Mål skal vi ha, men vi trenger flere som vil det samme med denne satsingen.