ROGFAST: Endringene er gjort etter søknad fra Statens vegvesen, samt et varsel om endring fra Statsforvalteren.

Endret tillatelse i februar

Det skriver Statsforvalteren på nett. Videre står det at tillatelsen ble i februar endret slik at utfylling i sjø var tillatt i gyteperioden for torsk, så lenge utfylling skjer innenfor en sjete. Statsforvalteren har stilt krav om at Statens vegvesen dokumenterer støyforhold under vann utenfor sjeteen. I tillegg endret Statsforvalteren tillatelsen når det gjelder overvåking, på bakgrunn av nye opplysninger om fyllitt.

I artikkelen står det at Statens vegvesen søkte også om å mudre opp ferdig utfylte masser, for så å fylle disse utenfor sjeteen. Dette arbeidet ville muliggjort gjenbruk av sjeteen i fremtidige gyteperioder. Statsforvalteren avslo denne delen av søknaden med bakgrunn i spredning av plast fra sprengsteinsmassene.

Statens vegvesen skrev en klage som er under behandling.

Endring i april

På bakgrunn av det siste årets målinger av turbiditet i Randabergbukta, søkte Statens vegvesen om endring av tillatelsens vilkår når det gjelder turbiditetsovervåking og sedimentfeller. Statsforvalteren endret tillatelsen når det gjelder turbiditetsmåling, på bakgrunn av at det også finnes andre turbiditetsmålinger i retning Randabergbukta, men har fastholdt på overvåking med sedimentfeller for å ha dokumentasjon på Rogfast sitt bidrag ved en eventuell forringelse av naturtyper i bukta, som fortsatt skal overvåkes.

Foto: Per Thime, arkivbilde
Prosjektleder i Statens vegvesen Anne Merete Gilje, sammen med ordfører Jarle Bø (Sp). Foto: Per Thime

Ved Statens vegvesen sin brakkerigg i Mekjarvik har man sett på restiksjonene som er gitt - og kommer nå også med et svar.

– Rogfastprosjektet har tidligere fått restriksjoner på utfylling i sjø i gyteperioden for torsk i februar og mars. Planene har derfor vært å etablere en sjetee som massene kunne fylles innenfor i gyteperioden, slik at en kan unngå å påvirke fisken. Planene var videre å ta disse massene ut av sjeteen i løpet av året slik at det igjen var plass til å fylle innenfor sjeteen i neste års gyteperiode, sier Anne Merete Gilje, prosjektleder i Statens vegvesen.

Videre heter det fra Gilje at Statsforvalteren gav tillatelse til å fylle innenfor sjetee og dette ble gjort nå i februar og mars i år. Men det ble ikke gitt tillatelse til å grave opp disse massene og plassere dem i sjø igjen senere. Rogfastprosjektet har påklaget denne avgjørelsen og denne er til behandling hos statsforvalteren.

– Dersom avgjørelsen blir stående vil det bli en utfordring for prosjektet i forhold til lagring av masser på land i gyteperioden. Det vil måtte lagres i høyden og det vil kunne gi plassproblemer samt utfordringer med logistikk og massehåndtering.