JUL: Tradisjonen tro åpner Heidi Anette Birkeland og Bjørn Egil Goa juletreskogen på Goa første helg i desember. Da er alle som vil velkomne til å hugge ned sitt eget juletre.

— Vi vet at juletre av plast er komme for å bli, men vi ønsker å ta vare på den gamle tradisjonen med å hugge ned juletreet selv, sier Heidi Anette Birkeland og Bjørn Egil Goa samstemt.

Det første juletreet ble plantet i 2010, og siden har flere hundre juletre vokst fram på gården. Selv om juletreskogen ikke åpner før 2. desember, har Birkeland og Goa allerede hatt det ganske hektisk.

Allerede 1. november begynte folk å plukke ut sitt juletre, samt handle granbar til på lage juledekorasjon av.

Foto: Simen Ingemundsen

— Interessen for granbar startet under pandemien, og hvert år selger vi flere tilhengerlass med granbar. Det vi har er «norman elelgran».

Mens store og små plukker ut sitt juletre, får også barna møte dyrene på gården. For på juletregården finnes det fem ender, tre slike høner og seks shropshiresau, alle tamme og ganske så barnevennlige.

— Disse dyrene gjør jobben med juletrærne enklere for oss. Endene fjerner snegler og sauene fjerner ugress og annet uønsket vegetasjon. De er til stor hjelp for oss.

I tillegg får barna delta på skattejakt, for nissen kommer å legger pakker rundt i skogen.

— I fjor hadde vi det ganske travelt. Da sprang vi rundt hele dagen. Vi hadde faktisk kunder helt fram til kvelden på lille julaften. For oss betyr denne tiden mye, vi får julefølelsen og frisk luft, sier Goa og avslutter.

— Da vi startet med juletre, hadde vi aldri trodd det ville være så krevende. Det skal bunnklippes, formes og toppskudd skal reguleres. Det tar mange år å gjøre juletreet klar og de vi selger nå plantet vi tilbake til 2010/11.