LESERBREV: Cathrine Larsen i Utdanningsforbundet svarer på ordfører Jarle Bø (Sp) sitt leserbrev i forrige uke:

1. Han hevder i sitt leserbrev at kommunen ikke kan gjøre noe vedrørende resultatet fra fjorårets tariffoppgjør. Han har rett i at virkningsdato ikke kan endres, noe Utdanningsforbundet også er klar over. Men KS og Utdanningsforbundet offentliggjorde 5. mars følgende omforente tekst: “Tariffavtalen gir ikke muligheter forendring av virkningstidspunktet. Mulighetene for å avtale lokale lønnstillegg ligger i de lokale forhandlingsbestemmelsene. Forutsatt at vilkårene som ligger i de ulike bestemmelsene er oppfylt, står partene fritt til å avtale virkningstidspunkt for endrede lønnsplasseringer.”

Her ligger det et lokalt handlingsrom som Randabergs politikere kunne grepet fatt i, men ordføreren valgte å overse dette i sitt svar. Utdanningsforbundet Randaberg har aldri krevd en lokal endring på en sentral avtale. Det er derfor rart at ordføreren hevder at “Kommunene må derfor forholde seg til Rikslønnsnemndas fastsettelse av virkningstidspunkt, og kan ikke avvike fra dette, heller ikke gjennom en lokal avtale.

2. Ordføreren trekker også fram formannskapets vedtak om at en bør “vurdere å prioritere undervisningspersonell i 2022” (Formannskapet, sak 2/22). Det er vel og bra, men han fortsetter: “Det er dette vi har jobbet for i forhold til KS, og det er denne teksten som har vært styrende hvordan Randaberg har jobbet lokalt, regionalt og nasjonalt i fjorårets lønnsoppgjør.”

Teksten var så lite styrende at Randaberg kommune likevel svarte “ja” i uravstemmingen ved tariffoppgjøret. Dette til tross for at resultatet igjen førte til mindrelønnsutvikling for undervisningspersonell, noe som teller nærmere en fjerdel av alle de kommunalt ansatte. Og når kommunen senere har anledning til å gi undervisningspersonell lokale tillegg, uten at dette koster kommunen en eneste krone, velger de fleste politikerne å forholde seg passive. Hvordan har Randaberg kommune brukt teksten til å prioritere undervisningspersonell? Det er lett å prioritere med ord, men mye vanskeligere å prioritere med penger.

3. Derfor undrer det meg hvorfor ikke Utdanningsforbundet brukte sin stemme i administrasjonsutvalget for snart tre uker siden til å trekke frem spørsmål de ønsker svar på, da det er dette organet de ansatte i Randaberg er representert i med de to største fagorganisasjonene og her kunne de fått svar på de spørsmål som Utdanningsforbundet lurte på.” Administrasjonsutvalget ble holdt 23. februar. Da mente KS det var tariffstridig å sette ny virkningsdato, og avgjørelsen var oppe til diskusjon på sentralt nivå i organisasjonene. Spørsmålene vedrørende tariffoppgjøret ble stilt av Venstre i kommunestyret 9. mars, og da hadde ordføreren allerede fått avklaringen som er nevnt i punkt 1.

Jeg lurer derfor på hva ordføreren mener Utdanningsforbundet skulle spurt om i administrasjonsutvalget?

Samtidig er dette et spørsmål vi mener de lokale politikerne, som er våre arbeidsgivere, bør engasjere seg i. Så blir det våre medlemmers jobb å si seg fornøyde eller ikke fornøyde med svarene som gis. En kan også spørre seg om betydningen av uttalelser og vedtak i administrasjonsutvalget. Randaberg kommunes innspill til kommende mellomoppgjør ble behandlet først i formannskapet den 23. februar, og deretter kom saken til administrasjonsutvalget senere på dagen. Hvordan er muligheten for medlemmene i administrasjonsutvalget til å få kommet med sine innspill, når det allerede foreligger et vedtak fra formannskapet?

Medlemmene i Utdanningsforbundet ønsker en lønnsutvikling på lik linje med andre arbeidstakere i kommunen. Dette gjelder spesielt medlemmer i skole, som har hatt en dårligere lønnsutvikling de 6 siste årene. Vi vet at Randaberg kommune har fått lønnsmidler fra 1. mai, men de skal betale ut fra 27. september. Det er altså lønnsmidler for 5 måneder som ikke blir brukt til medlemmer i skole og barnehager, selv om kommunen har anledning til det, også ifølge KS. Når våre lokale politikere og arbeidsgivere ikke ønsker å åpne opp for lokale tillegg, sender det tydelige signaler til lærerne: Dere er ikke prioriterte. Det er et skuffende signal å sende i forkant av både et mellomoppgjør og et lokalvalg.

Vi jobber i et tjenesteområde som skal gjennom omfattende innsparinger. Når en inviterer til enda en "dugnad" for Randabergs kommuneøkonomi og heller ikke denne gangen prioriterer å gi en lønnsvekst til lærere i skoler og barnehager er vi redd for at kvaliteten på tjenestene vil forverres ytterligere, samtidig som erfarne lærere sier opp og rekrutteringen til ledige lærerstillinger synker.

Randaberg kommune hadde et netto driftsresultat på 13,5 millioner kroner. Dette resultatet er det organiserte lærere i skoler og barnehager som har bidratt til gjennom lønnsmidlene kommunen har fått. Vi oppfordrer politikerne til å bruke pengene kommunen sparte under lærerstreiken på nettopp lærerne. Hvis politikerne i Randaberg ønsker best mulig skoler og barnehager i sitt nærmiljø, er dette det enkleste og beste, kortsiktige grepet dere kan ta!

Cathrine Larsen, leder Utdanningsforbundet Randaberg