PANTING:

Hos Coop Mega Randaberg ble det pantet hele 1,1 millioner flasker og bokser i 2021. Det er ny rekord og mest i Randaberg.,

– Vi har vært store på pant over tid, og det er veldig bra, sier butikksjef Geir Ottar Lunde.

Nordmenn bryr seg om miljøet, og setter hvert år nye rekorder i panting. Totalt ble det pantet over 1,5 milliarder flasker og bokser i Norge i 2021. Det er 12 prosent flere enn året før. Den gode panteinnsatsen bidro til at totalt 34 220 tonn plast og aluminium ble resirkulert til nye produkter.

Mer panting under korona

De høye pantetallene på Coop Mega Randaberg gjør at butikken havner på førsteplass i Randaberg kommune.

Denne panteautomaten ved Coop Mega er den mest brukte i hele kommunen. Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

– Koronasituasjonen har nok en innvirkning på pantetallene. Når restauranter og barer ikke har vært åpne, så ønsker flere å kose seg mer hjemme. Det har en positiv innvirkning på pantetallene, sier butikksjef Lunde.

–  Vi ønsker at folk skal pante alt, og det synes jeg kundene er flinke til. En økt miljøbevissthet hos folk er nok også en faktor som spiller inn, sier Lunde.

Alt blir resirkulert

De totale pantetallene for Norge i 2021 var 941 millioner bokser og 612 millioner flasker. Det utgjør 287 bokser og flasker for hver eneste nordmann. I tillegg kom det inn 14,5 millioner utenlandske enheter uten pant.

– Vi er svært glade for at folk er så gode til å pante. I vårt system blir absolutt alt resirkulert, igjen og igjen, så panting er svært miljøvennlig, sier Randi Haavik Varberg, direktør for marked og kommunikasjon i Infinitum.

På Randaberg er det flere butikker som er med i oversikten. Coop Mega rangerer først listen - men dette er hele listen fra Randaberg kommune (tallene er flasker og bokser)

,Coop Mega Randaberg: 1.125.301,Rema 1000 Randaberg: 626.133,Kiwi Randaberg: 504.074,Bunnpris Randaberg: 271.561,Coop Prix Randaberg: 207.945,