SPØRSMÅL: Bakgrunnen for representantens spørsmål er en rapport som Randaberg24 omtalte for en tid tilbake. Rapporten fra Norsk Institutt for Naturforskning sier blant annet at området ved Alstein kan ha en sjøfugkoloni i vekst, noe som skal være sjelden i disse tider.

Rapporten er laget i forbindelse med planene om opprettelse av et større oppdrettsanlegg ved Alstein fra Bremnes Seashore.

Representanten ønsket et foreløpig forbud og ville ha saken belyst på ny.

Ordfører Jarle Bø (Sp) Foto: Arkivbilde

Ordfører Jarle Bø (Sp) svarte representanten. Bø sa blant annet:

– I alle plansaker er det slik at flere forhold og interesser må balanseres opp mot hverandre. I denne saken har Randabergs kommunestyre landet på at vi vil tilrettelegge for akvakulturanlegg i nærheten av Alstein, men godt utenfor fuglefredingsområdet.

Ordfører kunne ikke se gjennom interpellasjonen at det var nye momenter i saken, ei heller etter interpellasjonen.

Ordfører har ikke sett den nevnte rapporten fra Nina, men sjøfugl og koloni er vurdert som del av plansaken. Plansaken er vurdert og vedtatt i Randaberg kommunestyre, lovlighetskontroll hos Statsforvalteren i Rogaland og endelig vedtatt i februar 2020.

– Jeg vil her vise til både Ornitologisk forening i brev 1.12.2018 til Randaberg kommune som den del av kommuneplanbehandlingen viser til hekkeplass for toppskarv og deres bekymring for hvordan et akvakultur anlegg vil påvirke fuglelivet på Alstein. Videre ga også Statsforvalteren innspill om samme tema i kommuneplanarbeidet.

Det ble åpnet opp for debatt og det var det også tidligere da denne saken har vært opp. Rügert-Raustein ba om tid, ikke gjøre noe nytt vedtak.

– Venstre deler MDG sitt syn, for dette er ny kunnskap som vi kan se om kan påvirke videre. Dette er for å eventuelt få inn mer på dette, så vi i Venstre støtter MDG, sa Ingve Lerang.

I Høyre er man splittet i denne saken, som i andre partier.

– Jeg støtter ikke ikke MDG-representanten, men også i vårt parti er det uenighet om dette. For min del støtter jeg ordfører i denne saken.

APs Kristine Enger sa dette:

– Det var et fyldig svar fra ordfører. Vi hadde diskusjoner i forrige periode med mange og vanskelige diskusjoner. Det er mange som har vært involvert. Mattilsynet, Statsforvalteren og Miljødirektoratet med flere. I planbestemmelsene er det lagt veldig strenge krav i forhold til teknologi. Det skal være godt utprøvd og ikke som et prøveområde. Jeg tenker at det nye kommunestyret skal rullere kommuneplanen, da vil det være mulig å gjøre en ny gjennomgang. Det blir en forsvarlig og grundig prosess i neste periode. Vi støtter også ordførers syn på dette.

Flere av politikerne tok ordet da man diskuterte Alstein.

Rober Raustein (Frp) synes saken er vanskelig.

– Jeg har blitt ringt opp, senest i går av folk som er bekymret. Jeg synes Enger (AP) hadde et godt innlegg. Jeg vet heller ikke om Alstein er det beste område. Jeg vet også at der er levert prøver til Mattilsynet som ikke er helt innafor. Jeg stemmer mot interpellasjonen selv om jeg egentlig er for den. Det er en vanskelig sak.

Renate Kolnes (H) er imot.

– Det er mye her, kjemikalier, lakselus og så mye mer. Jeg støtter MDG fullt ut i denne saken.

– Det arealet vi snakker om er ikke inne i området, men i tilknytning til Alstein. Jeg synes det er krevende å gå for et foreløpig bygge- og deleforbud. Det er ikke vi som er konsesjonsmyndighet - det er det andre som er, sa KrFs Øystein Stjern.

MDG-representanten sa til slutt:

– Miljøloven sier at nærliggende område gjelder i slike planer. Jeg forstår dette er krevende å forstå, men den er uproblematisk å be om en sak, for vi bestemmer ikke noe som helst ved å få en sak på bordet på nyåret.

Det ble stemt - og Alexander Rügert-Rausteins forslag falt.