KULTUR: I ettermiddag gjestet Oddgeir Bruaset bibliotekskjelleren, i et foredrag arrangert av Livsglede for eldre i samarbeid med biblioteket.

Leder Elsa Vistnes kunne fortelle at det var første gang Livsglede for eldre tok i bruk bibliotekskjelleren som arena.

— Takk for at jeg fikk komme hit til Randaberg, sist gang jeg gjestet denne bibliotekskjelleren var for 15 år siden. Da var det stappfullt, i dag er det litt færre, men utrolig kjekt at dere tok turen for å høre på meg, innledet Bruaset foredraget sitt.

Det var ganske mange som hadde tatt turen for å høre Bruaset prate om «Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Når sant skal sies så var det langt i fra fullt i bibliotekskjelleren. Foto: Simen Ingemundsen

I løpet av en time og 30 minutter fortalte Bruaset om juletradisjoner. Han viet mesteparten av tid til juletreet, som har litt av en historie bak seg.

Tradisjonen med juletre går nemlig 500 år tilbake i tid, og det var først i 1822 at det første treet var å se i Christiania, og attpåtil 100 år før det ble almenneie.

— Juletreet ble lenge sett på som en avgud, og det å gå rundt ble sett på som avgudsdyrking. Noen så også på å ha et juletre i stuen som forkastelig, mange tenkte at treet skulle vokse seg stort og komme til nytte seinere, fortalte Bruaset og fortsatte.

— Det var prester og lærere som var mest positive til tradisjonen med treet. Stjernen øverst symboliserte stjernen over Betlehem, julepynten skulle symbolisere glitrende stråler fra stjernene, de hjerteformede kurvene skulle symbolisere Guds skaperverk og kulene skulle symbolisere jordkloden vår.

Med andre ord er det mye kristendoms symbolikk i treet.

Mange skulle ha seg en signert bok av Bruaset etter foredraget. Foto: Simen Ingemundsen

I løpet av foredraget tok han også for seg flere av sine møter med mennesker. Publikum fikk et innblikk i juletradisjoner til folk i Lotsberg, Eidfjord og Volda. Besøket var et av hans 22 foredrag i løpet av 17 dager. Så det var en travel Bruaset som verdsatte besøket sitt på Randaberg.

— Jeg synes det er givende å komme til steder som Randaberg, der jeg kan møte lyttende mennesker som gir meg en følelse av at arbeidet jeg har gjort i alle disse årene ikke har vært forgjeves, sa Bruaset til Randaberg24 etter foredraget.