VÆRET OPPSUMMERT: Det var svært vått, til dels ekstremt vått, i store deler av Sør-Norge. Særlig i Rogaland har folk blitt «dassblaude», men også andre steder.

– Norge har vært todelt, men sett under ett falt det 25 prosent mer nedbør enn normalt, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Helga Tilley Tajet.

Varmerekord på Svalbard

Også temperaturene har vært delt.

– Det var «varmt» og «svært  varmt» i nordlige deler av Nordland og i Troms. Mens det meste av Sør-Norge lå under normalen, forklarer hun.

Landet som helhet endte 0,1 grader under normalen. Høyeste maksimumstemperatur var 30,3 grader, og ble registrert den 10. juli på Namsos Lufthavn i Trøndelag.

– Det er også verdt å merke seg at Svalbard har satt ny varmerekord. For første gang har det vært målt over polarklima på de arktiske stasjonene, det vil si middeltemperatur på 10 grader eller mer. To stasjoner endte over. Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på 10,1 grad (3,1 grad over normalen). Pyramiden hadde 10,0 grader (ingen normal ennå).

Se hele månedsoppsummeringen her, inklusive lokale nedbør- og temperaturrekorder.

Nedbør

Fylkene Rogaland og (gamle) Oppland fikk henholdsvis 120 prosent  og 80 prosent mer nedbør enn normalen, som for begge fylker er den 3. våteste juli måned i serien tilbake til 1901. «Svært vått» og til dels «ekstremt vått» var det også i Møre og Romsdal, den 6. våteste i serien.

De våteste stasjonene var
Liarvatn (Strand, Rogaland) 503,5 mm (193 prosent mer nedbør enn normalt)
Sviland (Sandnes, Rogaland) 440,3 mm (208 prosent mer nedbør enn normalt)