HELGEN: De aller fleste er enig om at det har vært noen gode dager hvor det i Randaberg har vært mye snø, og til dels mye mer enn en hel vinter til sammen.

Alt har som kjent en ende – for nå blir minus til plussgrader, ganske langt opp også. Det er meldt noe snø fram til lørdag klokken 13, men fra da og utover blir det mest regn – og mer regn, delvis i mengder.

Lørdag er det meldt rundt 10 millimeter nedbør, en del av dette kommer som regn. Søndag er det enda mer på lager, for da skal det komme minst 21 millimeter nedbør. Med temperaturer på rundt sju grader blir det bare som regn.

Det er i tillegg gult varsel for flom, for snøen skal smelte - og det blir utfordringer å ta tak.

Det er mye snø fortsatt i Randaberg, men fra i formiddag/ettermiddag skal det bli regnvær og det blir mye regn. Det kan skape problemer hjemme i ditt gårdsrom. Foto: Per Thime

Da blir det også utfordringer å ta fatt i. På bakken er det ennå underkjølt og med til dels store mengder regn og sludd vil det dermed kunne fryse og det blir spinnglatt, for å si det slik.

Hjemme hos deg er det kanskje ting du bør forberede før dette slår til?

Vi sjekket litt med Sveinung Lein – som til daglig jobber med både vann- og avløp i kommunen.

Det er nemlig slik ting samler seg, gjerne rundt kumlokk, rør og flere andre ting. Da blir været som er i vente en utfordring.

– Ja, det er meldt inn mye nedbør og det er så absolutt ting man kan gjøre for å være i forkant. Regn etter snøfall kan føre til rask snøsmelting og potensielle oversvømmelser, spesielt hvis dreneringssystemene ikke er tilstrekkelige.

Han forteller blant annet om dette:

** Drenering: Sørg for at takrenner og nedløpsrør er klare for å håndtere den økte vannmengden

** Snøfjerning: Fjern overflødig snø fra tak for å unngå ekstra vekt og redusere risikoen for lekkasjer.

** Sikre eiendeler: Flytt verdifulle eiendeler fra kjellere eller lavtliggende områder som kan bli utsatt for flom.

– Så er det selvsagt slik at å være forberedt på mulige konsekvenser av regn etter snøfall kan bidra til å minimere skader og risiko for beboere.

Det kan være et par heftige dager på gang, randabergbuer!