LÆRERKRISEN: Cathrine Larsen er som kjent leder for Utdanningsforbundet i Randaberg, hun er oppriktig bekymret for hvor stor andel av de som utfører pedagogisk arbeid i barnehagen eller driver undervisning i skolen som er kvalifisert i framtiden.

— Barn og unge i Randaberg fortjener de beste lærerne, sier Cathrine Larsen.

Årets søkertall til lærerutdanningene er fallende og det tredje år på rad. For de ulike lærerutdanningene er hovedtrekkene slik:

Søkertallene til barnehagelærerutdanningen falt med 25,6%.

Grunnskolelærerutdanningen 1. - 7. trinn økte med 6,5%.

Grunnskolelærerutdanningen 5. - 10. trinn falt med 3,7%.

Lektorutdanning for 8. - 13. trinn falt med 7,2%.

Tall viser at hver femte lærer i skolen, mangler lærerutdanning. I tillegg er det mange av de som fullfører utdanningen som aldri begynner å jobbe som lærer, og alt for mange slutter i yrket i løpet av de 3 første årene.

— For Randaberg kommune ser vi en nedgang i antall søkere på ledige lærerstillinger, og dette gjelder søkere ved hovedutlysing i januar/februar og som skal gjelde for skoleåret som begynner i august. Dersom lærere slutter i løpet av skoleåret, er det nesten umulig å få tak i kvalifisert lærere, forteller Larsen til Randaberg24.

Dette er noe som merkes på skolene i Randaberg, og det er meget alvorlig at 14% av lærerårsverkene i Randaberg kommune (2021) ble utført av personer uten lærerutdanning.

— Vi regner med at tallene for 2022 vil være på samme nivå. I tillegg konkurrerer Randaberg med Stavanger, Sandnes og Sola kommune om de samme lærerne. Da er det viktig at Randaberg viser seg som en attraktiv kommune å jobbe i. Det synes jeg er vanskelig å få til når det foretas store kutt i budsjetter, potensielle søkere må ta med bompenger eller bruk av kollektivtrafikk til og fra jobb, og det er usikkerhet rundt skolestruktur, sier Larsen og poengterer avslutningsvis.

— I tillegg til at det er vanskelig å få nye lærere, er det også mange lærere med lang erfaring som vurderer å slutte. Årsakene kan være ønske om å jobbe i andre yrker, eller en vil gå av med pensjon. Disse er det utfordrende å erstatte, ikke minst på grunn av deres lange erfaring med å stå i klasserommet og møte elevene.