HAGE: I 1987 flyttet Brit Hana og mannen hennes til Randaberg.

Den gang var det bare grantrær, berberiss og mark så langt øye kunne se på Goa. Derfor lo naboene godt da hun og hennes mann begynte å planere for å lage hage, men det skulle ikke gå lang tid før naboene tok etter.

– Plutselig begynte de å planere over hele Goa, forteller Brit Hana.

Brit Hana pleier å ta inn blomster for å verne dem for kulden. Maleriet i bakgrunnen forteller hun at hennes barnebarn Johanna har laget. Foto: Simen Ingemundsen

For Hana betyr våren og sommeren mest, da begynner det å spire og gro i hagen, men ...

– Hagen betydde mer da vi var to som holdt på med den, sier hun. Det har gått tre år siden hun ble enke, og sammen hadde hun og hennes ektemann mye glede med hagen.

– Det som er tyngst med å være alene om en så stor hage er de tunge løftene, som for eksempel å flytte på blomsterpotter. Jeg tror jeg hadde fått hjelp om jeg hadde spurt, men liker å klare meg selv.

Hver sesong har sin sjarm; høsten er det frukttrær og blåbær, sommeren er det roser, våren er det mest av typen løkplanter, mens om vinteren er det lite som spirer og gror i Hana sin hage. Da pleier hun å ta inn blomstene for å verne dem om kulden.

– Føler ikke at årets vår har bydd på så mye enda. Snøen har mye skylden for det, og tok knekken på flere av blomstene mine. For eksempel så var det ikke lenge jeg fikk sett på mine krokuser, før snøen la dem flate.

Hun har sluttet å plante nye blomster, nå tar hun seg mer av det som vokser, og mye har vokst og vokser utav kontroll i hagen til Brit. Blant annet så tok Hana opp 3000 påskeliljer i fjor, og ga til en venninne, for er det noe hun har nok av, så er det påskeliljer.

– Noe av det jeg tar inn i huset på vinteren er azalea`en. Den tåler ikke kulden, og da lar jeg dem blomstre inne før jeg setter dem ut om sommeren, forteller Hana.

Noen av blomstene Hana har i hagen i løpet av året er; tulipaner, rhododendron, kuleprimula, snøklokker, klosterklokker, roser, hortensia og pioner.

– Så er det mye løvetann, og i år har jeg kjøpt ugressmiddel for å ta knekken på ugresset. Så da håper jeg at det blir en fin sommer i hagen uten ugress, avslutter Hana, som gleder seg over sin fargerike hage.