FRIVILLIGHET: For Frivilligsentralen i Randaberg har 2022 og Frivillighetens år vært et veldig spesielt år. Et år styret og daglig leder Morten Kvanvik Rønne ser tilbake på med glede.

Den nye frivilligsentralen ble formelt stiftet 16. mars 2022 og i løpet av året som har gått har det etablere seg og kommet i gang med driften, i det nesten helt nye Frivillighetens hus. Morten Kvanvik Rønne tiltrådte i stillingen 7.februar og styrets leder er Robert Raustein.

— Et arrangement frivilligheten var med å arrangerte var «Sykkelturen 2022», et av signalarrangementene som gikk gjennom hele Norge fra mai til august, forteller Morten Kvanvik Rønne.

Bilde er hentet fra den dagen «Sykkelturen» kom til Randaberg. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Søndag 3. juli kom «Sykkelturen» til Randaberg og Frivillighetens hus. Politikere, frivillige og andre deltok som piloter og passasjerer.

— En kjempedag med korps, turlag, karateoppvisning, dans, musikk, og sykling, dette for å vise frem bredden i frivilligheten i bygda.

Frivilligsentralen har sammen med folkehelsekoordinator Anne Grødem og avdelingsleder på fritid, Ingunn Moa delt ut månedens frivillige-pris hver måned fra mars - desember.

— Prisen bestod av en blomsterbukett, gavekort til Varen kulturscene, samt heder og ære.

Bilde er hentet fra frivillighetsfesten den 5. desember. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

For Morten Kvanvik Rønne handler det om å gi noe tilbake til bygdas ildsjeler, og gi dem ekstra oppmerksomhet, noen som er en viktig del av Frivillighetens år. I tillegg lagers det podcast med og om hver av vinnerne, de siste episodene kan Rønne fortelle er under produksjon og lanseres i løpet av januar.

Markeringen av Frivillighetens dag torsdag 5. desember, med en skikkelig fest for frivillige i Frivillighetens hus var også en del av Frivilligsentralen og kommunen sin markering av Frivillighetens år.

— Året har også vært preget av arbeidet med oppfølging av Frivillighetsplanen 2020-2024, kommunens egen frivillighetspolitikk.

Flere har blitt kåret til månedens frivillige her for november og desember, delt ut av ordfører, Jarle Bø og kommunedirektør, Anne Berit Berge Ims. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Det å etablere en helt ny kommunal frivilligsentral i et nytt Frivillighetens hus, samtidig som det nettopp har vedtatt en frivillighetspolitikk som er under iverksetting, vitner om politikere i Randaberg som virkelig satser på frivillig sektor med tydelige og konkrete tiltak.

— Det i seg selv er en viktig markering av Frivillighetens år slik jeg ser det!

Mye har skjedd gjennom 2022

Det er frivillige krefter i alle deler av samfunnet i Randaberg, og det er mange som har markert Frivillighetens år. Helselaget hadde for eksempel sitt signal-arrangement; «Vår Dag» i mai, og markerte dette i forbindelse med vårmarken, lørdag 7. mai.

Bilde fra da Mary Høvring var gjestebud på Skaugum. Foto: Arkivbilde, Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Landsbydrømmen ved Gunvald Gundersen stod bak en festforestilling i Varen i 2022, som var en gave til frivilligheten og ildsjelene. Idretten og andre har også hatt sine markeringer gjennom året.

Mary Høvring i Kvinner møter Kvinner (Helselaget) var på gjestebud på Skaugum i november, også dette som en del av Frivillighetens år.

— Utrolig kjekt å se at hun fikk denne muligheten og velfortjente klappen på skulderen.

Hva skjer etter frivillighetens år, nå i 2023

Frivillighetens år har vært flott, og et viktig tiltak for frivilligheten i hele landet, men det er viktig å trekke frem at Randaberg kommune alltid støtter opp om, verdsetter og bidrar til frivilligheten på flere måter.

— Det har vi gjort før Frivillighetens år, og dette skal vi selvsagt fortsette med også fremover.

For å vise innsiden av frivilligheten i Randaberg, lager Morten Kvanvik Rønne podkast om hver enkelt av de som er kåret til månedens frivillige. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

Gjennom arbeidet med tiltakene i Frivillighetsplanen har Morten Kvanvik Rønne og andre planlagt gjennomføring av den aller første Dialogkonferansen i 2023.

— Det skal være en arena hvor kommunal, frivillig og privat sektor skal møtes for å diskutere, avdekke og videreutvikle samarbeid og samskaping i kommunen.

Det er også dette året planlagt å etableres et Frivillighetsråd i kommunen, og en ny Frivillighetspris som Frivillighetsrådet skal dele ut.

— For kommunen er det å lykkes med samskaping og sosial innovasjon, sammen med sivilsamfunn og frivillighet, nøkkelen til å løse fremtidens velferdsutfordringer. Frivilligsentralen ser frem til å være navet og kraftsenteret for slike prosesser fremover, sier Rønne og avslutter.

— Det å være bindeleddet mellom kommunal, frivillig og privat sektor er en kjerneoppgave for en moderne frivilligsentral. Undertegnede har store ambisjoner frivilligsentralen og dette arbeidet i årene som kommer.