Det er SSB som nylig hadde en oversikt som viser nedgang i Den norske kirke. Oversikten viser at det også er tilfelle for Randaberg, noe som faktisk gjelder de siste fem årene.

For Randaberg er det også nedgang, faktisk for hvert av de fem siste årene. Oversikten fra SSB viser medlemmer for kommunen i prosent de siste fem årene:

* 2017, 76,9

* 2018, 76,3

* 2019, 75,2

* 2020, 74,5

* 2021, 72,4

Når det er en nedgang fra 74,5 % til 74,1 %, hvor mange færre medlemmer snakker vi om da egentlig? Daglig leder i Randaberg menighet, Inger-Anne Solem Ellingsen svarer:

– I 2016 var det totalt 8.443 medlemmer i Den norske kirke i Randaberg, mens det i 2021 (som er det siste statistiske tallet vi har tilgang til) var det 8.261, altså 182 færre medlemmer på 5 år.

Menigheten er kjent for å gjøre forandringer, som her da man hadde gudstjeneste med dåp på torget i sentrum.

Det siste tallet er dermed også medlemstallet som er det siste oppdaterte for Randaberg. Vi snakker altså ikke om noen dramatisk nedgang de siste fem årene.

– Nedgangen i antall medlemmer i Den norske kirke er nok sammensatt. Norge har blitt et mer flerkulturelt samfunn, noe som betyr flere innbyggere tilhører ulike trosretninger. Andre faktorer som kan spille inn på nedgangen er at innbyggerne ikke lenger er like «homogene» i sine valg og tradisjoner som før, noe som påvirker antallet som velger, dåp, konfirmasjon og vielse. Heldigvis ser vi at Randaberg og Grødem menigheter fortsatt har høye tall både når det gjelder dåp og konfirmasjon og oppslutning på våre aktiviteter for barn, ungdom og voksne. Dette er vi veldig glade for.

Menigheten ønsker selvsagt ikke videre nedgang og mener også at aktiviteter er viktig for å holde på medlemmene, og kanskje også øke noe de neste årene. Randaberg menighet er kjent for å ta gode tak, blant annet med nye spennnede opplegg.

Sokneprest Geoffrey A. Holtmann er sentral når det er «Kaos-kirke» ved kulturscenen. Foto: Arkivbilde, Per Thime

– Vi synes selvfølgelig at det er synd med en nedgang i medlemstallet, selv om det ikke er en så stor nedgang i Randaberg. Vi vil fortsette å jobbe for at flest mulig skal oppleve kirken og menigheten som relevant i folks hverdag og et godt sted å være! Menighetene i Randaberg har tatt grep i forhold til dette, blant annet gjennom konseptene «Kaos-kirke» i Randaberg menighet og «Messy church» i Grødem kirke». Selv om antall medlemmer statistisk går ned, så øker samtidig aktivitetsnivået og Randaberg menighet ser at lokalene, både kirken og kirkestua ikke er store nok til det vi ønsker å gjøre. Eksempler på dette er «Kaos-kirke» der vi leier Varen kulturscene, og Tweens-klubben Hits som har «vokst» ut av kirkestua med sine rundt 100 medlemmer.

– Hva skal til for snu utviklingen med antall medlemmer?

– Svaret på hva som skal til for å snu utviklingen er nok sammensatt, men vi jobber hver dag for at de som bor i Randaberg skal få et godt og positivt møte med kirka og menighetene.