HÅLANDSVATNET: Lørdag 1. april startet årets fiskesesong i Hålandsvatnet, en stor høydare for Atle Klinkenberg som har brukt vatnet til fiske i 35 år. Han liker vatnet best før gradene stiger til over 16 varmegrader, for da begynner algene brått å blomstre.

— Fiske her i Hålandsvatnet betyr og har betydd kjempemye for meg. Det å ha et slikt vann så sentralt er fantastisk, men når algene først begynner å blomstre trekker jeg meg unna, sier Atle Klinkenberg og legger til.

— Før pleide jeg å få 50 fisk i løpet av en sesong, og helt siden jeg tok dette vannet i bruk har jeg kjøpt fiskekort og rapportert inn hva jeg har fått til enhver tid.

Han synes det er trist hvilket dårlig rykte Hålandsvatnet har fått de siste årene.

— Det handler først og fremst om kosen med å fiske og det å skape liv rundt vatnet. Hvor mye fisk du får er en bonus med opplevelsen.

Det skal ikke stå på utstyret. Foto: Simen Ingemundsen

Til neste sesong

Siri Goa ble grunneier i juni 2022, og ønsker å skape et yrende liv i og rundt vatnet. Da Klinkenberg på «Hålandsvatnets venner» fremmet ønske om gratis fiske for barn under 16 år fikk det henne til å tenke.

I innlegget fra Klinkenberg stod det;

«Til neste sesong syns eg de under 16 år bør få fiske gratis. Det praktiseres i en del elver og bør også gjelde her. De har godt av å komme seg vekk fra PC-en og ut i den friske luften. Ser på snittalderen både her og ved elvene at vi sliter med rekrutteringen, noe som er usunt.»

— Jeg vet det står og faller på oss grunneiere, men nå har vi positiv dialog med kommunene om økonomiske midler. Skulle vi ha så flaks å få inn de økonomiske midler som trenges fra kommunene, ja så gjør vi det mer enn gjerne gratis for de under 16 år, sier Siri Goa.

I fjor kostet det rundt 70.000 kroner å sette ny fisk, og det ble registrert en inntekt på 50.000 kroner i løpet av sesongen.

— Nå går Hålandsvatnets grunneigarlag i minus, men vi ønsker å setter ut fisk for å holde liv i vannet for et bedre nærområde. Siden vi gjør dette har vi fått godkjent unntak av statsforvalteren når det gjelder allemannsretten som sier at barn under 16 skal få fiske gratis. Men får vi med oss kommunene til å støtte tiltaket så vil vi gjerne gjøre det gratis for ungdommen også her

Så var det ut for å fiske med stang, med seg fikk Atle Klinkenberg grunneier Siri Goa. Foto: Simen Ingemundsen

Turstien endret det hele

Både Atle Klinkenberg og Siri Goa synes det er flott at det er satt i gang et forskningsprosjekt på «hvordan redde Hålandsvatnet», og Klinkenberg mimrer tilbake til tiden før turstien ble laget.

— Husker det den gang ikke var noe problem med algene, da brukte vi vatnet nesten daglig gjennom hele sesongen. Nå trekker jeg til lakseelver for å fiske når algene begynner å blomstre. Slik skulle jeg helst sett det ikke var, sier Klinkenberg før Goa skyter inn.

— Det vil nok ta noen titalls år før det hele er i orden. En gang skal algene bort og det skal bli trivelig igjen. For det vi grunneiere ønsker mest av alt er å skape et liv i og rundt vatnet, og en plass må vi begynne.

Hålandsvatnet er en viktig del av Randaberg og Stavanger. Foto: Arkivbilde

Vil ha slutt på underrapportering

Statistikk viser at det i fjor ble rapportert inn fangst fra 154 av 321 friskere. Det jobbes nå med å utbedre rapporteringen og Siri Goa oppfordrer fiskerne om å rapportere inn.

Klinkenberg liker Hålandsvatnet bedre enn Stokkavatnet, for i sistnevnte vann er det vanskeligere å få fisk.

Det han husker best av alt er natt til 1. mai før i tiden;

— Det var en tradisjon å telte rundt vatnet den gang. Det var et av årets høydepunkt da vi morgenen 1. mai kunne kaste ut snøret for å fiske. Den gang var det et miljø rundt vatnet, forteller Klinkenberg og avslutter.

— I dag er det mer et «gubbevelde» å fiske rundt Hålandsvatnet, derfor tror jeg det vil bli mer liv ved at 16-åringene får slippe til gratis. Ta dem bort fra all mulig skjerm, og få dem ut å fiske, på den måte skaper vi liv her rundt Hålandsvatnet. Da slipper vi at hobbyen dør ut og gleden med å fiske rundt vatnet forsvinner.