Prisene har steget 6,5 prosent de siste tolv månedene

Prisene har steget med 6,5 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene bidro mest, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent.
  • Redaksjonen
Publisert:

PRISER: Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm steg mer fra februar til mars i år sammenlignet med i fjor. Dette trekker prisendringen opp.

– Det var økningen i spotprisen i de nordlige prisområdene som sørget for oppgangen i strømprisene fra februar til mars. Spotprisen i de sørlige prisområdene hadde en flat utvikling den siste måneden, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.

Fra februar til mars i år falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. Det at flere lavpriskjeder har låst prisene sine, i tillegg til en tilbudskrig før påsken, bæreren stor del av ansvaret for prisfallet.

Det er vanlig at matvareprisene faller noe rundt påsketider.

Det er fortsatt vekst i kjerneinflasjonen (KPI-JAE). Fra mars 2022 til mars 2023 steg den 6,2 prosent.

– Fra februar til mars i år økte særlig prisene på klær og skotøy, hvitevarer og boligtekstiler, og bidro til en oppgang i tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, sier Kristiansen.

(NTB)

Publisert: