RAPPORT: Driftsregnskapet for 2022 viser et positivt netto driftsresultat på 7,9 mill. kroner, som utgjør 0,7 prosent av driftsinntektene til Randaberg kommune. Målet for kommunen for 2022 var et netto driftsresultat på 2 prosent av driftsinntektene.

Rogaland Revisjon har gått gjennom regnskapet til kommunen - og er fornøyd med hvordan det er satt opp. Under et utdrag fra Rogaland Revisjon.

* Resultatet er vesentlig bedre enn regulert budsjett som har et negativt netto driftsresultat på 18,3 mill. kr. Det er et betydelig avvik mellom regulert budsjett og regnskap på flere poster.

* Skatt- og rammetilskudd er ca. 31 mill. kr høyere enn budsjett og overføringer og tilskudd fra andre er ca. 24 mill. kr høyere enn regulert budsjett, Det er også et mindreforbruk ved virksomhetene på ca. 6 mill. kr. Netto finanskostnader ligger ca. 7,8 mill. kr over budsjett og hele 13,7 mill. kr over netto finanskostnader i 2021.

* Årets premieavvik er positivt med ca. 23,2 mill. kr, mens amortisering av avvik er negativt med ca. 15, l mill. kr. Sum premeieavvik/amortisering av avvik er da positivt med 8, l mill. kr. Sum premieavvik i balansen som skal utgiftsføres de neste 7 år er på ca. 60,2 mill. kr.

* Netto lånegjeld! utgjør ca. 99 % av kommunens driftsinntekter hvilket anses som relativt høyt sammenlignet med andre kommuner. KS anslår en netto lånegjeld over 75 % som høyt.

* Kommunen har i 2022 benyttet 51,6 mill. kr til å finansiere årets investeringer og belastet driften med avdrag investeringslån med 45,1 mill. kr.

Randaberg kommune leverte overskudd i 2022. Foto: Arkivbilde

En årsrapport omfatter mye - som det som selvsagt har med økonomi å gjøre - og ofte årsakene til bruk av penger, mer penger i enkelte etater innen kommunen.

Årsmeldingen fra Helse og velferd er omfattende og viser blant annet et overforbruk på 7,2 millioner kroner i fjor.

Gjennomsnitt sykefravær i 2022 i Helse og velferd var 11,5 prosent. Spredning innenfor avdelingene fra 2,0 prosent til 16,6 prosent. Korttidsfraværet var 3,6 prosent, heter det fra årsmeldingen.

To år med pandemi og et budsjettår med redusert økonomisk handlingsrom har medført økt belastning på ansatte. Sykefraværet er i enkelte avdelinger høyere enn tidligere. Sykefravær medfører konsekvenser for budsjettet, konsekvenser for arbeidsmiljøet og konsekvenser for kvalitet og tilgang på tilstrekkelig kompetanse.

– Rekruttering og av kritisk kompetanse er fortsatt en stor utfordring innenfor bolig- og avlastningstjenesten, natt-tjenesten, demensavdeling og til dels også innenfor psykisk helse og rus-tjenestene.

Videre heter det at innenfor alle virksomhetene er sykefravær en utfordring - både økonomisk og faglig. Ved korttidsfravær utløser oftest vikarer rett til overtid. På kort varsel er tilgjengelig kompetanse svært begrenset.

— Sykefravær innebærer betydelige negative konsekvenser for hele arbeidsmiljøet ved uforutsigbarhet og mangelfull kompetanse.

Derfor slår man også fast at sykefraværet er den største utfordringen både økonomisk og faglig.

I punkter kan man oppsummere slik:

* Rekruttering av kritiske personell som sykepleiere og vernepleiere varierer innad i Helse og velferd.

* Hjemmetjenesten opplever ikke rekrutteringsutfordringer.

* Heldøgntjenesten har til dels utfordringer med rekruttering av sykepleiere, spesielt til demensavdeling og natt- tjenesten.

* Psykisk helse og rus-tjenestene har hatt høyere enn ønskelig.

* Bolig- og avlastningstjenesten har store utfordringer med å rekruttere og beholde vernepleiere og sykepleiere.

Videre går det fram noe som ikke er nytt, nemlig mangel på sykehjemsplasser. Budsjetterte kostnader for overliggdøgn på sykehuset var 400 000, men endte opp på totalt 1,25 millioner kroner.

Foto: Arkivbilde

I oppsummeringen for 2022 går det også fram at enkeltrom ved Randaberg helsesenter er blitt brukt som dobbeltrom for flere pasienter, som tidligere omtalt i Randaberg24.

– I løpet av høsten ble vi nødt til å åpne for korttidsopphold i dobbeltrom, og har fra oktober hatt mellom 35-38 pasienter. Bruk av dobbeltrom er krevende med tanke på pasienters funksjon og evne til å dele rom med andre. Det har også medført økt belastning for medarbeiderne.

I avdeling for Psykisk helse- og rustjenester har man også fått merke et utfordrende 2022, viser årsmeldingen.

– Det totale sykefraværet i virksomheten var på 13,5 prosent i 2022, hvorav 3,1 prosent var korttidsfravær. Sykefraværet ligger høyere enn det som er målet for kommunen og det er vi ikke fornøyd med Vi har hatt et utfordrende år med flere avvik på trusler og utageringer mot ansatte både fra beboere i bofellesskap og deres besøkende. Dette er krevende for de ansatte og resultere i en del sykefravær, heter det fra oppsummeringen.

Når det kommer til økonomi så kan Psykisk helse- og rustjenester vise til et merforbruk på 1,2 millioner kroner.

– Noen ganger kommer det uønsket besøk i boligene, og relasjonene mellom brukerne kan være preget av ambivalens. Det har vært nødvendig å leie inn vektere av hensyn til beboere og ansattes sikkerhet. I 2022 var resultatet for psykisk helse og rus et merforbruk på omtrent 1, 2 millioner kroner. I hovedsak skyldes dette kostnader for ressurskrevende tjenester og innleie av vektere.

Her var det i 2022 vakthold 24 timer i døgnet en periode. Foto: Arkivbilde