PASS:

Politiet opplever for tiden unormalt høy etterspørsel etter pass og nasjonale ID-kort. Derfor har det blitt innført begrensninger i utstedelse av disse dokumentene i perioden frem til 1. juli, og ber alle som ikke har behov for pass nå om å vente til høsten.,

Hos Randaberg politistasjon kan Elisabeth Hetland fortelle at de har måttet øke beredskapen med tre ansatte i 100 prosent stilling på grunn av den store etterspørselen.

— Sammenliknet med et normalt år, opplever vi nå en økning på mellom 50 og 100 prosent. Vi prøver å få folk til å velge ID-kort for pr. dags dato er det mangel på råvarer når det kommer til pass, sier Hetland og legger til.

— Vi var for forberedt på etterslepet på to år, men ikke akkurat tidspunktet.

På landsbasis ser politiet en økning i etterspørselen etter pass på 50 prosent når vi sammenligner antall pass-søknader i mars i år med mars 2019. Dersom vi regner med nasjonale ID-kort, er økningen på hele 109 prosent. Dette er et resultat av at mange vil ut og reise etter pandemien, samtidig som mange ikke har fornyet passet sitt i løpet av de to siste årene. Akkurat nå er leveringstiden på pass nesten dobbelt så lang som nasjonale ID-kort.

Familien Vareberg var tidlig ute. Hvis de trengte pass nå, kunne det bydd på problemer.  Foto: FOTO: Simen Ingemundsen

— Det er størst etterspørsel etter pass, derfor oppfordrer vi alle som bare skal reise innenfor EU/EØS-landene og Sveits om å velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Dersom du kun trenger legitimasjon, er dette et meget godt alternativ, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

I tillegg til den høye etterspørselen er produksjon og transport av materialer sterkt påvirket av både pandemien og krigen i Ukraina. Begrenset tilgang på enkelte materialer og lange leveringstider gjør det vanskelig for leverandøren å justere opp sin produksjonskapasitet på kort sikt. Dette er en global utfordring, og mange andre land har også problemer med lang leveringstid.- Det er størst etterspørsel etter pass, derfor oppfordrer vi alle som bare skal reise innenfor EU/EØS-landene og Sveits om å velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Dersom du kun trenger legitimasjon, er dette et meget godt alternativ, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

— Dette er en utfordrende situasjon, men vi gjør det vi kan for at de fleste skal få enten pass eller nasjonalt ID-kort før sommeren. Det er derfor vi nå ser oss nødt til å be innbyggerne om å velge en av delene, eller vente hvis de kan. Slik får vi utnyttet den tilgjengelige kapasiteten best mulig, sier Vandvik.

Per 28.4.22 er leveringstiden på pass ca. fem uker, mens tilsvarende er ca. tre uker for et nasjonalt ID-kort. Vi forventer at leveringstiden vil øke frem mot sommeren.